Ανοιχτή επιστολή Χατζηβαλάση προς Τσαμασλή: ” Ζητούμε να έρθουν οι σημαίες μας κοντά στο άγαλμα”

Ανοιχτή επιστολή Χατζηβαλάση προς Τσαμασλή: ” Ζητούμε να έρθουν οι σημαίες μας κοντά στο άγαλμα”

Ανοιχτή επιστολή του επικεφαλής της “Δράσης Πολιτών”, Γιώργου Χατζηβαλάση, προς τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαμασλή, με αίτημα την μεταφορά των ιστών της εθνικής και της σημαίας του Δήμου μας κοντά στο άγαλμα της προσφυγικής μνήμης, στην Περαία. Θα εισακουστεί;

Ιδού η επιστολή:

“Η προσφυγική Νίκαια τίμησε την Κυριακή, 12/09/2021, τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής. Εμείς;…
Σύμφωνα με απόφαση της Βουλής την Κυριακή πριν την 14η Σεπτεμβρίου τιμάται σε ολη την επικράτεια η μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ημέρα ιστορικής μνήμης για τους 400.000 Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους και 1.200.000 που εγκατέλειψαν ύστερα από 3.000 χρόνια τα πατρογονικά τους χώματα και υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ!

Στις 23 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Γεννεθλια Ημέρα της Περαίας, για να θυμόμαστε την ημέρα του 1923, που εγκαταστάθηκαν οι δικοί μας στην νέα πατρίδα. Η γιορτή ξεκίνησε σαν “γιορτή φασολάδας”, που οργάνωνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος στο άλσος δίπλα από το γήπεδο στην Άνω Περαία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Ααγωγής και μετατράπηκε σε λαϊκο γλέντι.
ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑΣ…

Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος νους έχει την τάση να διαγράφει τις άσχημες αναμνήσεις. Κατά μια λανθασμένη αντίληψη, λοιπόν, η γιορτή της χαράς υπερκέρασε τη θλίψη και οι δυο μέρες ταυτίστηκαν. Όμως, όσο κι αν είναι επώδυνη η θλίψη, είναι εθνικό χρέος η απόδοση τιμής στους νεκρούς και αναγκαία η ιστορική μνήμη, για να μην ξαναζήσουμε σαν λαός παρόμοιες καταστροφές.

Η μια οφείλει να οργανώνεται από τον Δήμο και να τιμάται στον κεντρικό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Δήμου μας και η άλλη ορθά οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο με επίκεντρο τον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του προσφυγικού οικισμού της Άνω Περαίας.

Στον διαχωρισμό των δυο ημερών συγηγορεί και το γεγονός ότι η 23η Σεπτεμβρίου (γενέθλια ημέρα της Περαίας) δεν σημαίνει τίποτα για τα υπόλοιπα 6 προσφυγικά χωριά του Δήμου μας, που έχουν άλλες αντίστοιχες γιορτές. Αντίθετα, η ημέρα μνήμης των θυμάτων της καταστροφής, είναι κοινή και οφείλουμε να την τιμούμε όλοι μαζί και σίγουρα Οχι με γιορτές και πανηγύρια.

ΥΓ. Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα καταθέσω στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να πάρω απάντηση. Εμμένω στις απόψεις μου, όπως και στην αίτηση μεταφοράς των ιστών της εθνικής και της σημαίας του Δήμου μας κοντά στο άγαλμα της προσφυγικής μνήμης. Σήμερα οι σημαίες μας κυματίζουν δίπλα από το «ΘΕΡΟΣ» ακριβώς πάνω από… τις καμπίνες που αλλάζουν μαγιό οι λουόμενοι! Αυτό δεν αποτελεί απλή αμέλεια αλλά προσβολή προς τις έννοιες που συμβολίζουν.
Δεύτερο ατόπημα είναι ότι, στον διπλανό ιστό, κυματίζει η σημαία ενός ιδιωτικού οργανισμού, η «Γαλάζια Σημαία». Η Γαλάζια Σημαία είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός, που βαθμολογεί τις παραλίες ανάλογα με τις παροχές τους. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποβιβάζει τις σημαίες κρατικών οντοτήτων, όπως είναι η εθνική μας σημαία και η σημαία του Δήμου μας, στο επίπεδο της ιδιωτικής σημαιούλας ενός οργανισμού, ούτε να αναβιβάζει το σήμα μιας ιδιωτικής οργάνωσης στο ίδιο επίπεδο με τα εθνικά σύμβολα.

Και για να σας το πω απλά κ δήμαρχε: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΠΙΝΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ!

Εμείς, σαν παράταξη «Δράση Πολιτών», γιαυτό ζητήσαμε να έρθουν οι σημαίες μας κοντά στο άγαλμα. Η απόφαση δίκη σας!”

Αφήστε μια απάντηση