Ανοιχτή επιστολή Πετρίδη σε Αυγενάκη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Ανοιχτή επιστολή Πετρίδη σε Αυγενάκη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Πετρίδης, παρεμβαίνει στο θέμα που έχει προκύψει με το μητρώο των ομάδων στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στέλνοντας ανοιχτή επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Διαβάστε:

“Ωρα μηδέν” για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό μετά την εφαρμογή του Νόμου Αυγενάκη που οδηγεί τα ερασιτεχνικά σωματεία σε εξαθλίωση.

Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων κατεβάζουν ρολά, μετά την εγκύκλιο του Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία ενημερώνει τις Περιφέρειες ότι βάσει νόμου δεν μπορούν να χορηγήσουν άδεια διεξαγωγής αγώνα σε σωματεία εκτός μητρώου ΓΓΑ και σε σωματεία που στερούνται της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

Περίπου 2000 σωματεία είναι ενταγμένα στο μητρώο της ΕΠΣΜ και άλλα 500-600 παρότι έχουν κάνει τα χαρτιά τους, δε ξέρουμε όμως για ποιο λόγο δε προχωράει ο έλεγχος τους;

Τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, αλλά με προϋποθέσεις. Από αυτές τις 43 ομάδες οι 30 θα μπούνε μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων. Άρα αυτές θα αναγκαστούν να παίξουν του χρόνου. Ποιες όμως από αυτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος και του χρόνου; Καμία απολύτως. Εφόσον η ΓΓΑ έχει δώσει καταλυτική ημερομηνία 30/11, για ποιο λόγο ενημέρωσε τις περιφέρειες, για τις ομάδες που δεν ενταγμένες στο μητρώο να μη χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις;

Κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε στην ανάγκη για “νοικοκύρεμα” του αθλητισμού, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι άδικος, διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και δημιουργεί τις συνθήκες για εξαθλίωση του “κυττάρου” του αθλητισμού, του ερασιτεχνικού αθλητισμού που φέρνει σε επαφή χιλιάδες νέες και νέους με αθλήματα, προάγει την ευγενή άμιλλα και τις αρχές που διέπουν την υγιή έννοια αθλητισμός.

Η Πολιτεία πρέπει να ακούσει την φωνή της ΕΠΣΜ , την φωνή του θεσμικού εκπροσώπου του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Β.Ελλάδα , την περιφέρεια που και εγώ, όπως χιλιάδες άλλοι, μας έμαθε τι σημαίνει αθλητισμός σε δύσκολες εποχές και σε αντίξοες συνθήκες.

«Μη εγεγγραμένη ομάδα θεωρούν και την ομάδα που ενώ έχει υποβάλλει φάκελο και περιμένει την απόφαση της. Τουλάχιστον τα 30 σωματεία έχουν υποδομές, άρα μιλάμε για 700-800 παιδιά που δε μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, ηλικίες από 8 μέχρι 15 ετών. Δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της αδιαλλαξίας τους, μας έχει φέρει σε αγωνιστικό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που μόνο η ΓΓΑ μπορεί να λύσει.
Δεν είναι τρελές οι περισσότερες Ενώσεις που προχώρησαν σε αναστολή των πρωταθλημάτων. Εκτός από την αντίδραση μας στην τιμωρία των ομάδων μας, υπάρχει λύση.

Υπάρχει μια απλή κίνηση.

Καταρχάς να εγκρίνει η ΓΓΑ την επικαιροποίηση όλων των σωματείων που είναι στο μητρώο. Τα σωματεία που είναι ενταγμένα σήμερα στο μητρώο κανονικά, αν δεν επικαιροποιηθούν μέχρι 30 Δεκεμβρίου, θα θεωρούνται και αυτά ως μη εγγεγραμμένα.

Μόνο τα 94 από τα 133 έχουν κάνει επικαιροποίηση. Ένα πρωτάθλημα των 152 ομάδων, από 1η Ιανουαρίου υπάρχει κίνδυνος να σε συνεχίσουν σε αυτό μόνο τα 94! Υπάρχει ερασιτεχνική ομάδα στη πόλη μας που θέλει να μη παίξει ποδόσφαιρο σε ένα τακτοποιημένο πρωτάθλημα που λαμβάνουν μέρος όλες οι ομάδες. Υπάρχουν ομάδες με φιλοδοξίες να ανέβουν κατηγορίες, θα τους άρεσε να παίξουν ένα τουρνουά με έξι ομάδες;

Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα των ομάδων που έχουν μπει στο μητρώο έρχεται σε συνάρτηση με ομάδες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα. Αλλιώς αν ήταν έτσι θα κάναμε ένα τουρνουά με τις μισές ομάδες και ο Θεός βοηθός. Όπως επίσης θα μπορούσε η ΓΓΑ, όσοι κάναν αίτηση και κάναν τα χαρτιά τους, παίζουν κανονικά φέτος. Άλλωστε να θυμίσω σε όλο το κόσμο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, την ίδια τακτική με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, είχε πει ο υφυπουργός μαζί με τον υπουργό οικονομικών ότι θα δώσουμε ένα βοήθημα όσες ομάδες κάνουν εγγραφή, όχι μόνο όσες ελεγχθήκαν. Για ποιο λόγο δεν επαναφέρουν αυτή την υπουργική απόφαση; Γι αυτό το λόγο υπήρξαν πολλά σωματεία που πήραν χρήματα και να δώσουμε εύσημα στη ΓΓΑ γι αυτό το λόγο. Έστω για αυτή τη προσπάθεια. Στην αρχή δίνεις λίγα, μετά δίνεις κάτι παραπάνω, να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, αλλά όχι με αγωνιστικούς αποκλεισμούς. Μη τους δίνεις τα χρήματα, όχι να τους απαγορεύεις να παίξουν ποδόσφαιρο.»

ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Στεναχωριέμαι με τις αφοριστικές παρεμβάσεις που με συναδέλφους που είναι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που δε τους νοιάζει αν θα παίξουν κάποιοι σύλλογοι. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι ένα και αδιαίρετο. Το σύνολο των ανδρικών ομάδων που είναι 152, είναι μόνο 4 ομάδες που δεν έχουν ξεκινήσει καν την ένταξη τους στο μητρώο. ΟΚ δε θα παίξουν φέτος, θα τους βοηθήσουμε να παίξουν του χρόνου. Οι 4 ομάδες δεν επηρεάζουν τα πρωταθλήματα, οι 40 ομώς επηρεάζουν. Θα κληθεί η Ένωση τον Οκτώβριο να ξανακάνει ομίλους και κλήρωση πρωταθλημάτων σε περίπτωση που οι 40 αυτές ομάδες δε θα μπορέσουν να λάβουν μέρος και μετέπειτα να διοργανώσει πρωταθλήματα με ομάδες που θα επιβάλλει δυστυχώς η ΓΓΑ. Ας βρεθεί ένας νοήμων άνθρωπος να μου πει πως αυτή η λογική είναι προς συμφέρον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Σαφέστατα και δε θα αδικήσω τις ομάδες που έχουν ενταχθεί στο μητρώο, για όνομα του Θεού και της Παναγίας. Φυσικά και θα κάνω κάποια μομφή στις ομάδες που δεν έκαναν τίποτα, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορώ να μη τους δώσω ανοχή. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει τα χιλιάδες προβλήματα και πρέπει να μαστε ανεκτικοί σε όλη αυτή τη διαδικασία που αφορά ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, διαφορετικά θα φτάσουμε -όχι μόνο για την ΕΠΣΜ- σε όλους τους νομούς, θα παίζει ένας μικρός αριθμός ομάδων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ολοκληρωμένα πρωταθλήματα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.Είναι πάρα πολλές ερασιτεχνικές ομάδες που έχουν βγάλει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα τους. Αυτό το ποσοστό της επιτυχίας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο αν οι ομάδες γίνουν λιγότερες.»

Αφήστε μια απάντηση