Ανατριχίλα…Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα των Τεμπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανατριχίλα…Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα των Τεμπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του, ενώ μίλησε για συλλογική αποτυχία που πρέπει να ξεριζωθεί.

Στη Βουλή κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών, τόνισε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την δέσμευση ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

«Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για συλλογική αποτυχία που πρέπει να ξεριζώσουμε ενωμένοι και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη λέγοντας πως δεν θα αργήσει να φανεί η αλήθεια.

«Πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μια συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι. Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις».

Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα χωρίς απάντηση, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τις σκέψη στις οικογένειες των θυμάτων.

«Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Όλγα Γεροβασίλη πήγαν μαζί στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον ένα χρόνο από το πολύνεκρο δυστύχημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε στο διαδίκτυο φωτογραφία με το μήνυμα που είχε το πανό που κρέμασαν στην Κουμουνδούρου «Πάρε με όταν φτάσεις – Not Delivered».

«Είδα ότι ο πρωθυπουργός έβγαλε ένα πρόχειρο πόρισμα ο ίδιος το οποίο είναι σοκαριστικό. Τουλάχιστον εφόσον κρύβει την πολιτική ευθύνη του κ. Καραμανλή, τουλάχιστον ας έχει την ευθιξία να μη λέει πολλά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τα γιατί και τα πως αυτής της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα. Οι ένοχοι υπαίτιοι είναι για κάποιους αόρατοι, τα αντανακλαστικά ενός κράτους που κανονικά ερευνά, εντοπίζει, τιμωρεί και τελικά διορθώνεται παραμένουν απογοητευτικά».

Ο τότε υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ένα χρόνο μετά, μίλησε για την τραγωδία, ενώ στην εξεταστική επιτροπή της βουλής είχε αποδώσει τις ευθύνες σε ανθρώπινο λάθος.

«Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση. Όμως, η σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης.

«Σήμερα αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» είπε: «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπευθυνότητα για το έγκλημα των Τεμπών και θα το αποδείξω πλέον με στοιχεία».

Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κ.Ο. της «Νέας Αριστεράς» σχολίασε: «Δίνουμε όλες και όλοι μία υπόσχεση. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, τελικά θα αποδοθεί η Δικαιοσύνη».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» ανέφερε: «Να μη διευκολύνουμε τη συγκάλυψη, να μη γίνουμε δηλαδή συνένοχοι στα εγκλήματα υπόθαλψης, συσκότισης και τελικά παρεμπόδισης της απονομής της δικαιοσύνης».

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Μαρτίου.