Αύξηση των αξιοποιήσιμων υλικών από την Ανακύκλωση των Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αύξηση των αξιοποιήσιμων υλικών από την Ανακύκλωση των Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης της Ανατολική ΑΕ-Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ, και των Δήμων Θέρμης Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Θερμαϊκού, στους 5.943,95 τόνους ανήλθαν οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες που συλλέχθηκαν από τους τέσσερις Δήμους, το πρώτο πεντάμηνο 2021

Τα αξιοποιήσιμα υλικά ανήλθαν σε 4.080 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο, κατά 19,5%.Το παραγόμενο υπόλειμμα ανήλθε σε 1.863 τόνους και παρουσίασε μείωση κατά 25%. Τα υλικά από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Θέρμης στη Νέα Ραιδεστό, το διάστημα από τον Γενάρη 2021 έως τον Μάιο του ίδιου έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 3%.

Πολλαπλά τα οφέλη, περιβαλλοντικά και οικονομικά για τους τέσσερις Δήμους Θέρμης Καλαμαριάς , Πυλαίας Χορτιάτη και Θερμαϊκού από τη συνεργασία τους με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ΕΕΑΑ ΑΕ και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.

Όσον αφορά το οικονομικό όφελος, αυτό ανέρχεται στο ποσό των 204.000€, για το συγκεκριμένο 5μηνο, που εξοικονομείται από το κόστος μεταφοράς και το τέλος εισόδου στο ΧΥΤΑ.

Η σημαντική μείωση του υπολείμματος, οφείλεται στην εφαρμογή της μεθόδου αρνητικής διαλογής σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά για δευτερογενή υλικά. Η μέθοδος αρνητικής διαλογής εφαρμόστηκε πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2020 στη διάταξη της κύριας διαλογής του ΚΔΑΥ Θέρμης ως απόρροια της αναζήτησης λύσης από τα στελέχη της ΕΕΑΑ ΑΕ και της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, για την ανακοπή της συνεχόμενης αύξησης του υπολείμματος.

Αφήστε μια απάντηση