Άγιος Παΐσιος: Οι προφητείες, τα θαύματα που του αποδίδονταν και η διδασκαλία του συνολικά (BINTEO)

Άγιος Παΐσιος: Οι προφητείες, τα θαύματα που του αποδίδονταν και η διδασκαλία του συνολικά (BINTEO)

Από το ασπρόμαυρο του χθες, στο έγχρωμο του σήμερα, ακριβώς 30 χρόνια μετά την κοίμησή του.

Με εκατοντάδες πιστούς να τιμούν για ακόμα μια χρονιά τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, να παρακολουθούν με κατάνυξη την αγρυπνία και με το πρώτο φως της ημέρας να περιμένουν υπομονετικά στη ουρά για να προσκυνήσουν στον τάφο του Αγίου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Οι προφητείες, τα θαύματα που του αποδίδονταν και η διδασκαλία του συνολικά, εντός κι εκτός του Αγίου Όρους, είχαν σχηματίσει ένα μύθο γύρω από το όνομά του, πριν γίνει Άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Ο Άγιος Παΐσιος εκπλήρωσε την αποστολή του και τα λόγια του παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα.

Με αγάπη για τον συνάνθρωπο και ταπεινότητα. Ενάντια στη θρησκοληψία και την αναζήτηση θαυμάτων. Με λόγια απλά για να καταλαβαίνουν οι πιστοί. Πάντα με βλέμμα φωτεινό, ειρηνικό και πρόσχαρο όπως έλεγαν εκείνοι που έτυχε να τον συναντήσουν και να ακούσουν τα λόγια του.

Στη σειρά του MEGA «Άγιος Παϊσιος από τα Φάρασα στο ουρανό» ξετυλίχθηκαν σταθμοί της ζωής του. Από τη γέννησή του το 1924 στη Φάρασα της Μικράς Ασίας, τον ξεριζωμό και τα πρώτα δύσκολα χρόνια στην Ελλάδα. Και τον βίο του στη συνέχεια, που αναβίωσε μεταξύ άλλων και τον μοναχισμό στο Άγιο Όρος.

Ο Αρσένιος Εζνεπίδης, όπως ήταν το κοσμικό όνομα του Αγίου, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως ασυρματιστής και αφού αποκατέστησε τις αδερφές του, αποφάσισε όπως είχε πει να γίνει «ασυρματιστής του Θεού», στο Άγιο Όρος.

Το 2015 έγινε Άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας και το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των διαβιβάσεων.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Παϊσίου, που βάδισε στα μονοπάτια του Θεού από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος του βίου του.