Τσαϊρια: Αντρο παρανομίας και δυσωδίας-Αποκαλυπτικό θέμα της “Μακεδονίας”

Τσαϊρια: Αντρο παρανομίας και δυσωδίας-Αποκαλυπτικό θέμα της “Μακεδονίας”

Δυο αγρότες, πατέρας και γιος, βλέπουν από τις κάμερες που έβαλαν στο χωράφι τους στην Θέρμη, σε απευθείας σύνδεση άντρες να καταστρέφουν την γεώτρηση τους για να αρπάξουν τα καλώδια χαλκού που περιέχει. Αμέσως κινητοποιούνται, μπαίνουν στα αυτοκίνητα τους για να φτάσουν στο χωράφι τους και να σταματήσουν την κλοπή αλλά και την καταστροφή –που κοστίζει περισσότερα.

Το ένα αυτοκίνητο των δραστών κινείται προς την Επανομή και διαφεύγει. Το δεύτερο που κινήθηκε προς τον Τρίλοφο, το συναντούν πατέρας και γιος και το «μπλοκάρουν». Ταυτόχρονα ο πατέρας τηλεφωνεί στον αδελφό του για να σπεύσει στο σημείο και ενημερώνονται και γείτονες.

Από το αυτοκίνητο που ακινητοποίησαν, κατεβαίνει ένας 25χρονος Ρομά κρατώντας απειλητικά μια βαριοπούλα. Την ίδια ώρα, μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκεται η γυναίκα του που φωνάζει και το παιδί του που κλαίει. Σύμφωνα με θύματα κλοπών, είναι μια πάγια τακτική να επιβαίνουν στα αυτοκίνητων των δραστών γυναίκες και παιδιά για να δημιουργούν ένα ασφυκτικά πιεστικό «κλίμα» για να τους αφήσουν να φύγουν σε περίπτωση που τους πιάσουν.

«Άσε κάτω ο,τι μας πήρες» του είπαν οι αγρότες.

«Δεν είναι όλα δικά σας» απάντησε ο 25χρονος, που είχε γεμίσει το αυτοκίνητο με κλοπιμαία.

Ο 25χρονος έβγαλε μια φαλτσέτα (μαχαίρι) και τραυμάτισε τον αγρότη στα χέρια. Ωστόσο, γρήγορα έφτασε ο αδελφός του και άλλοι περίοικοι. Καταφέρνουν και δένουν τον 25χρονο, μέχρι να φτάσει η αστυνομία και να τον συλλάβει.

Το περιπολικό έφτασε στο σημείο τουλάχιστον μετά από μισή ώρα. Σε αυτό το διάστημα από την σύγχυση του επεισοδίου ο αδελφός του αγρότη παθαίνει ισχαιμικό επεισόδιο και πέφτει στο έδαφος. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σπεύδει να παραλάβει τον άντρα και τον μεταφέρει σε σοβαρή κατάσταση στο Παπανικολάου. Υποβλήθηκε σε επέμβαση αγγειοπλαστικής στεφανιαίων αγγείων (μπαλονάκι) και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ. Πήρε εξιτήριο μόλις χθες, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου.

Το περιστατικό αυτό διαδραματίστηκε στην ευρύτερη αγροτική περιοχή της Θέρμης και είναι ενδεικτικό της αγανάκτησης των κατοίκων για τις συνεχόμενες κλοπές, που αναγκάζονται να τοποθετήσουν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ακόμα και στα χωράφια τους. «Η ιστορία αυτή είναι το αποκορύφωμα όσων ζούμε καθημερινά με τις κλοπές στην περιοχή μας» αναφέρει στο makthes.gr ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

«Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε»

Κυρίως, οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες χωραφιών στην επέκταση και στην εκτός σχεδίου περιοχή της Θέρμης αντιμετωπίζουν περιστατικά με «ποντικούς» που κλέβουν χάλκινα καλώδια για να τα πουλήσουν. Όπως λένε θύματα, οι δράστες είναι Ρομά και προχέονται τις περισσότερες φορές από τον οικισμό «Τσαΐρια». Είναι μια τακτική να αποσπούν χαλκό από δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές για να βγάλουν τα προς το ζην.

«Όλες οι κλοπές στην ύπαιθρο, γίνονται από Ρομά που ζουν στα Τσαΐρια και σε περιοχές γύρω-γύρω από τη Θέρμη. Έχουν κλέψει έξι φορές χάλκινα καλώδια από τον ίδιο υποσταθμό της ΔΕΗ. Ζουν από αυτό. Έχουν ρημάξει την περιοχή, είναι μάστιγα πλέον. Δεν μπορείς να αφήσεις τίποτα έξω, διότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας όμως πως η περιοχή είναι στο στόχαστρο και άλλων συμμοριών.

«Δεν είναι μόνοι οι τσιγγάνοι που κλέβουν τον χαλκό. Υπάρχουν και πολλές συμμορίες που δρουν στις γειτονιές. Είναι οπλισμένοι και οργανωμένοι με τσιλιαδόρους. Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε μέσα στα σπίτια μας» λέει ο δήμαρχος Θέρμης.

Οι δυο μάντρες

Οι κλοπιμαίοι τόνοι χαλκού από τις καθημερινές «επιδρομές» καταλήγουν σε συγκεκριμένες μάντρες στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι Ρομά μετά τις επιχειρήσεις τους, μεταβαίνουν στους «συνεργάτες» τους που αφήνουν τα κομμάτια χαλκού για να πληρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μια μάντρα που αποδέχεται τα κλοπιμαία βρίσκεται στη Νέα Ραιδεστό και η δεύτερη σε πολύ κοντινή απόσταση γύρω από τον οικισμό «Τσαΐρια». Μάλιστα, πολλοί απορούν για ποιο λόγο δεν υπάρχουν έλεγχοι έξω από αυτές τις δυο μάντρες, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι αποδέχονται τα κλοπιμαία.

Τι θα γίνει με τα Τσαΐρια

Η διαμάχη μεταξύ των Ρομά στον οικισμό Τσαΐρια και του δημοτικής αρχής Θερμαϊκού για την μετεγκατάστασή τους είχε φτάσει στα δικαστήρια. Στις αρχές του μήνα εκδόθηκε απόφαση από το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που έκρινε παράνομη, πλέον, την παραμονή των Ρομά στην περιοχή Τσαΐρια.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, μετά την απόφαση αυτή έγραψε στα social media πως «αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε! Δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα, που για 25 ολόκληρα χρόνια βασάνιζε τους κατοίκους της περιοχής με παράνομες πράξεις (καύση κλεμμένων αυτοκινήτων, μετασχηματιστών, καλωδίων κ.α)». Η δημοτική αρχή ζητούσε άμεσα να βρεθεί από την πολιτεία ο χώρος μετεγκατάστασης των Ρομά από τα Τσαΐρια.

Ωστόσο, όλα αυτά «πάγωσαν» μετά την προσφυγή των Ρομά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον που τους εκπροσωπεί, το ΕΔΑΔ ζήτησε να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες για την δίωξη των Ρομά έως και τις 23 Φεβρουαρίου, ώστε να καταθέσουν άμεσα και οι δυο πλευρές περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αλλά και εναλλακτικές λύσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, μας γνωστοποίησε πως δεν θέλει να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις γύρω από τον οικισμό Τσαΐρια.

Νέα «επίσκεψη» στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Όσο οι διαδικασίες με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι σε εξέλιξη, ο δήμαρχος Θέρμης έφερε το θέμα για την αύξηση της εγκληματικότητας και των κλοπών στο δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται να επισκεφτεί εκ νέου το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

«Έχω επισκεφτεί κατ’ επανάληψη το Αστυνομικό Μέγαρο και στην συνάντηση ήταν όλοι οι αρμόδιοι διευθυντές. Δεν είδαμε αποτέλεσμα. Θα τους επισκεφτώ ξανά και θα ζητήσω να λάβουν επιτέλους μέτρα για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που έχει απλωθεί σε όλη την περιοχή» δηλώνει στο makthes.gr ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, γίνονται τουλάχιστον δυο κλοπές την ημέρα στην περιοχή. «Δεν βλέπουμε αστυνόμευση. Ας κάνουν μπλόκα στις περιοχές που εμφανίζεται η έξαρση, να δείξουν ότι υπάρχει αστυνομική παρουσία» τονίζει ο δήμαρχος Θέρμης.

«Θα βγω και θα σε σφάξω»

Οι συλληφθέντες για τα αδικήματα των κλοπών, φαίνονται να είναι συνηθισμένοι στην διαδικασία της σύλληψης και του αυτόφωρου, καθώς γνωρίζουν ότι λόγω του νομικού πλαισίου σε λίγες μέρες θα κυκλοφορούν ξανά ελεύθεροι.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια που είπε ο 25χρονος στον αγρότη όταν μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας Θέρμης. «Θα βγω και θα σε σφάξω» απείλησε ο 25χρονος τον αγρότη.

Μάλιστα, ο νεαρός δράστης εμφανίστηκε στο τμήμα με δυο δικηγόρους για να τον εκπροσωπήσουν και να κινήσουν τις διαδικασίες υπεράσπισης.

*Το ρεπορτάζ έκανε ο Θεολόγος Ηλιού.

Αφήστε μια απάντηση