Την Κυριακή στην Επανομή: Εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα

Την Κυριακή στην Επανομή: Εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα

Εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 10 Οκτωβρίου στην Επανομή.

Θα υπάρξει δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου, στις 10:30 και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μακεδονομάχου, Γρηγόρη Δημόπουλου.

Ο Μακεδονομάχος Γρηγόριος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1887 στην Επανομή. Οι γονείς του, Αργύρης και Χρυσούλα, είχαν το επίθετο Δήμου αλλά ο Γρηγόρης το άλλαξε σε Δημόπουλος για να μην υποστούν αντίποινα οι δικοί του απ’ τους Βούλγαρους και τους Τούρκους.

Την Άνοιξη του 1911, ο Δημόπουλος, ηγείται μιας μικρής ομάδας και αποβιβάζονται στη γεμάτη Τούρκους Χαλκιδική, προσπαθώντας να αναπτύξει αντάρτικη δράση κατά των Τούρκων, χωρίς όμως επιτυχία. Σε κάποια στιγμή έμεινε μόνος και τσακισμένος πήγε στο Προξενείο Θεσ/νίκης να βρεί νέους συντρόφους για να συνεχίσουν τον αγώνα. Εκεί του ανακοινώνεται η διαταγή να φύγει για την ελεύθερη Ελλάδα μιας κι όλοι οι οπλαρχηγοί (Γκόνος Γιώτας Ανδριανάκης, Λάκης, Τσίτσιος, Ρακοβίτης κ.ά) έχουν σκοτωθεί.

Βέβαια με την πρώτη ευκαιρία (βλ. Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913), οι περισσότεροι Μακεδονομάχοι (Ματαπάς, Παπατζανετέας κ.ά) και φυσικά ο Δημόπουλος, έσπευσαν πρώτοι και πολέμησαν. Το ίδιο έκανε ο Δημόπουλος και αργότερα, στην Εθνική Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφήστε μια απάντηση