Σε αποσύνθεση τα Σκόπια-Τις εξελίξεις καθορίζουν οι Αλβανοί

Σε αποσύνθεση τα Σκόπια-Τις εξελίξεις καθορίζουν οι Αλβανοί

Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχεται η Δημοκρατία των Σκοπίων μετά την ανακοίνωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι εξασφάλισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πως η κυβέρνηση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ απώλεσε πλέον την “δεδηλωμένη”.

Ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος,VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, δήλωσε ότι το κόμμά του, μαζί με το κόμμα “Levica” (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» και “BESA” εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών, η οποία, όπως είπε, «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση, υπό το κόμμα του Ζάεφ ανήκει πλέον στο παρελθόν». Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου έδειξε αρκετές φορές τη λίστα με τις ιδιόχειρες υπογραφές 61 βουλευτών, εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωσε, η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια είναι ότι δύσκολα, στην παρούσα φάση, ο Μίτσκοσκι θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς τα αλβανικά κόμματα που τάχθηκαν υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης Ζάεφ δεν θα δεχόταν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια κυβέρνηση υπό το VMRO, στην οποία θα συμμετέχει και το αντισυστημικό, λαϊκιστικό κόμμα Levica, το οποίο, εκτός των άλλων έχει και καθαρά αντιαλβανικό προφίλ. Το εθνικιστικό κόμμα Levica αμφισβητεί την ειρηνευτική συμφωνίας της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK)- και των κυβερνητικών δυνάμεων της τότε ΠΓΔΜ, με την οποία οι Αλβανοί,που αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, έλαβαν τα δικαιώματα που ζητούσαν. Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο, έτσι όπως εκδηλώνεται η πολιτική κατάσταση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE δήλωσε ακόμη ότι τη Δευτέρα αναμένει την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του και συμπλήρωσε πως εάν αυτό δεν συμβεί, το κόμμά του θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση