Πως οι ιδιώτες μπήκαν στους Δήμους

Πως οι ιδιώτες μπήκαν στους Δήμους

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση της “Δράσης Πολιτών”:

Το χρονικό των νομοθετικών ρυθμίσεων με σκοπό την ιδιωτικοποίηση

Πως φτάσαμε να αποκαθηλώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ανταποδοτικών υπηρεσιών των Δήμων και να διαμορφώνεται με συστηματικό τρόπο το θεσμικό πλαίσιο για την εκχώρησή τους στους ιδιώτες

Η διατύπωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Αδώνη Γεωργιάδη, όταν συζητείτο στην Βουλή το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν απολύτως ξεκάθαρη. «Εμείς ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι θα κάνουμε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχουμε πει ποτέ για μαζικές κρατικοποιήσεις», είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Από το 2019 έως σήμερα έχουν έρθει τρεις διατάξεις που διευκολύνουν την είσοδο των ιδιωτών στις υπηρεσίες των ΟΤΑ.

• Με ασφαλιστικές δικλείδες
Η πρώτη διάταξη για την είσοδο ιδιωτών στην υπηρεσία καθαριότητας έρχεται από το 2011 (Ν. 3979/2011, άρθρο 61) επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση. Με τη συγκεκριμένη διάταξη δινόταν η δυνατότητα για σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, που περιλαμβάνει την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων. Όμως, στην εν λόγω διάταξη υπήρχαν δυο ασφαλιστικές δικλείδες. Η πρώτη αφορούσε την «τεκμηριωμενη αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου» και η δεύτερη στον τρόπο λήψης της απόφασης, καθώς απαιτείτο «η απόλυτη πλειοψηφία» του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

• Απο τον ΣΥΡΙΖΑ στην Νέα Δημοκρατία
Οκτώ χρόνια μετά και ενώ είχε μεσολαβήσει η ανάδειξη των αιρετών της αυτοδιοίκησης με την θέσπιση της απλής αναλογικής, τα πράγματα άλλαξαν επί τα χείρω. Η αλλαγή σκυτάλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία έφερε αυτό που ακριβώς είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης … Τις ιδιωτικοποιήσεις!

• Συρρικνώνοντας τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου
Η πρώτη διάταξη για το θέμα, με υπουργό Εσωτερικών τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ήρθε να αντικαταστήσει τη διάταξη Ραγκούση (Ν. 3979/2011, άρθρο 61). Αφού είχε προηγηθεί η ενίσχυση της πρώτης παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή (Ν. 4623/2019) με την κυβέρνηση της ΝΔ να επικαλείται ως «άλλοθι» την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έκανε ένα βήμα παραπέρα. Τροποποίησε την διάταξη Ραγκούση (Ν. 3979/2011, άρθρο 61) ως προς την λήψη της απόφασης από το Δημοτικό συμβούλιο, για την οποία δεν απαιτείται πλέον η «απόλυτη πλειοψηφία» όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλιου αλλά η «απλή» πλειοψηφία των παρευρισκόμενων!

• Από το δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή
Μετά από όλα αυτά, κι ενώ θα περίμενε κάποιος η απόφαση της ανάθεσης σε ιδιώτη για την καθαριότητα, την συντήρησης πρασίνου, τον ηλεκτροφωτισμό να παρέμενε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με νέα διάταξη ο Τ. Θεοδωρικάκος την μετέφερε στην Οικονομική Επιτροπή, όπου η διοικούσα παράταξη έχει πριμοδοτηθεί νομικά, ώστε να έχει την συντριπτική πλειοψηφία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Τ. Θεοδωρικάκος όρισε ότι: «Η Οικονομική Επιτροπή, μπορεί κατά την κρίση της, να αποφασίζει για τη σύναψη και ανάθεση δημόσιας σύμβασης για την εκτέλεση υπηρεσιών… εφόσον οι σχετικές πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό.

• Ιδιώτες στον πυρήνα των ΟΤΑ
Πρόκειται για την πρώτη διάταξη που παρακάμπτει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το Δημοτικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα δίνει υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή να αποφασίζει για δημόσιες συμβάσεις και να τις συνάπτει με ιδιώτες τόσο για την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας, όσο και για την συντήρηση του πρασίνου, η οποία, όμως, δεν χρηματοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων. Οπότε, πρόκειται για ανάθεση της συντήρησης σε ιδιώτες, που συνιστά εισχώρηση τους σε βασικές λειτουργίες των δήμων.

• Εκ των υστέρων νομιμοποίηση!!!
Κάπως, έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα διεύρυνε ακόμη περαιτέρω τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία δεν θα αποφασίζει μόνον για την σύναψη σύμβασης με ιδιώτη για την αποκομιδή απορριμμάτων κλπ, αλλά και για την ταφή και ανακομιδή νεκρών. Ταυτόχρονα, με τη νέα διάταξη γίνεται αναδρομική νομιμοποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων «Συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί από Δήμους, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θεωρούνται νόμιμες μέχρι τη λήξη τους».

Αναλυτική παρουσίαση του άρθρου της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη στον σύνδεσμο: https://www.ilektrav.gr/…/pos-oi-idiotes-

Αφήστε μια απάντηση