Πολιτικός πολιτισμός στο ντιμπέϊτ Μακρόν-Λεπέν στη Γαλλία

Πολιτικός πολιτισμός στο ντιμπέϊτ Μακρόν-Λεπέν στη Γαλλία

Αυτό είναι ντιμπέϊτ! Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν, κάθονται απέναντι και συνομιλούν απ΄ ευθείας και ελεύθερα, χωρίς κόμπλεξ, χωρίς παράλληλους μονολόγους, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Η Γαλλική δημοκρατία, δείχνει έδειξε και πάλι τον δρόμο…

Την Κυριακή του Πάσχα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών, που θα κρίνει ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελιζέ για την επόμενη πενταετία.

Οι υποσχέσεις αν εκλεγούν πρόεδροι
Αρχικά, οι δύο «μονομάχοι κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα πράξουν ως πρόεδροι της Γαλλίας.

Λεπέν: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων.

Συναντιέμαι με τον κόσμο της Γαλλίας εδώ και χρόνια, τα τελευταία χρόνια ωστόσο τον βλέπω ανήσυχο για το μέλλον, υπάρχει μια γενική ανασφάλεια. Αν οι άνθρωποι της Γαλλίας μου κάνουν την τιμή και με εμπιστευτούν την Κυριακή, θα γίνω η πρόεδρος που θα προεδρεύσει σε μια εποχή αναγέννησης, θα επαναφέρω τις ελευθερίες μας, την ασφάλεια, τη γνώση, την υγεία για όλα τα μέλη του γαλλικού πληθυσμού. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης. Θα είμαι πρόεδρος της εθνικής αδελφότητας, είπε η Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά υποψήφια τόνισε ότι θα ήταν η πρόεδρος που θα φρόντιζε τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη και τα σχολεία.

Μακρόν: Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή
Παίρνοντας τον λόγο για να δώσει τη δική του απάντηση ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως η Μαρίν Λεπέν μάς θύμισε τις δύσκολες μέρες που περάσαμε, με κρίσεις σε πολλά επίπεδα, με μια πανδημία και έναν πόλεμο ξανά στην Ευρώπη. «Πρόκειται για καιρό φόβου και ανησυχίας, είπε ο Μακρόν, και τόνισε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτηση μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Επίσης, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αφήστε μια απάντηση