Πασχαλίδου: “Πράσινα άλογα μπορεί, πράσινο σημείο όχι! “

Πασχαλίδου: “Πράσινα άλογα μπορεί, πράσινο σημείο όχι! “

Μακροσκελή ανάρτηση από την δημοτική σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο, κ. Πάττυ Πασχαλίδου, αναφορικά με την απόφαση του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, να ανακαλέσει την απόφαση ένταξης σε χρηματοδότηση της πράξης/Έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ». Η κ. Πασχαλίδου, μιλά για άλλο ένα “επίτευγμα” της διοίκησης Τσαμασλή και για άλλο ένα έργο που, πλέον, χάθηκε…

Διαβάστε την ανάρτηση της κ. Πασχαλίδου:

“Με έκπληξη ενημερώθηκα για άλλο ένα «επίτευγμα» της διοίκησης του κ.Τσαμασλή. Σε μια περίοδο που σε όλους τους γειτονικούς μας δήμους κατασκευάζονται έργα και στήνονται εργοτάξια, στον δικό μας Δήμο πέρα βρέχει. Το πολύ δυσάρεστο είναι ότι όχι μόνο σφυρίζουνε αδιάφορα, αλλά δυστυχώς για όλους εμάς τους δημότες και κατοίκους (μας) πηγαίνουνε προς τα πίσω.

Σε μια εποχή που όλοι υπογραμμίζουν τη σημασία αναβάθμισης του Περιβάλλοντος, ενίσχυσης της διαλογής στην πηγή, της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, η διοίκηση του Δήμου μας φροντίζει να χάνονται ΕΤΟΙΜΑ και ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ακόμα και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας με την υπ’ αριθμ. 4966/04-10-2021 απόφασή του ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ την ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ σε χρηματοδότηση της πράξης/Έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ».

Το εν λόγω έργο είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση στη θητεία της προηγούμενης διοίκησης επί της δικής μου Αντιδημαρχίας στην Τεχνική Υπηρεσία. Για όσους ίσως δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτούς τους όρους, ας το εξηγήσουμε. Στις 25-7-2018, η Περιφέριεα Κεντρικής Μακεδονιας προσκάλεσε δήμους της επικράτειάς της να υποβάλλουν πρόταση στο ΕΣΠΑ, για έργα Δημιουργίας Πράσινων Σημείων «Διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος – προαγωγής της αποδοτικής χρήσης των πόρων». Μετά από συντονισμένες κινήσεις, σκληρή και εντατική εργασία, με την υποστήριξη όλων των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και των συνεργατών μου, υποβάλλαμε πρόταση στις 28/02/2019 για τη χρηματοδότηση του Έργου που αφορούσε τη δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου και την προμήθεια εξοπλισμού για την ορθή λειτουργία του, ώστε να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου σημείων διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με στόχο τη Διαλογή στη Πηγή. Τον Ιούνιο του 2019, υποβάλλαμε και τα λοιπά στοιχεία που μας ζητήθηκαν.

Όλοι γνωρίζουν πόσο αυστηρή αξιολόγηση κάνει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να χρηματοδοτούνται ώριμα και χρήσιμα έργα. Με το ξεκίνημα της θητείας της νέας Διοίκησης, χωρίς να χρειαστεί να κάνει τίποτε άλλο, στις 21.01.2020 εγκρίθηκε η πρόταση και ο Δήμος μας είχε τη δυνατότητα να δημοπρατήσει το έργο, προϋπολογισμού 531.860,40,00€. Τι έκανε; Απολύτως τίποτα.

Η Περιφέρεια, αφού περίμενε για περισσότερο από ένα χρόνο, ενεργώντας για να βοηθήσει και να αφυπνίσει τη Δημοτική μας Αρχή ενέταξε το έργο σε ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ στις 26.02.2021 και ενημέρωσε σχετικώς το Δήμο. Ακόμα όμως και τότε, η διοίκηση του Δήμου δεν φρόντισε να κάνει τίποτε ουσιαστικό. Ο καιρός πέρασε, και ο αναγκάστηκε ο Περιφερειάρχης, να ΑΠΕΝΤΑΞΕΙ στις 4/10/2021 τον Δήμο Θερμαïκού από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Δεκαοχτώ μήνες καιρό είχε η διοίκηση του Δήμου να ξεκινήσει το έργο, και δεν έγινε τίποτε. Ούτε όπως φαίνεται κάποιος από τους πολλούς συνεργάτες τους δεν φρόντισε στο Πληροφοριακό Σύστημα να αλλάξει το όνομα του Υπεύθυνου Πράξης, όπου αντί για τον σημερινό δήμαρχο φαίνεται το όνομα του πρώην Δημάρχου του κ. Μαυρομάτη! (Για να δημοπρατήσουν το έργο με χρήματα που είχαμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ δεν είχαν καιρό ο κ.Τσαμασλής και οι συνεργάτες του, για να δημοπρατήσουν όμως από ιδίους πόρους των Δημοτών υπηρεσία διαχείρισης ογκωδών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με έκπτωση 3% και να υπογράψουν σύμβαση με τον ιδιώτη χρειάστηκε μόνο λίγους μήνες).

Δυστυχώς το έργο Δημιουργία Πράσινου Σημείου Δήμου Θερμαϊκού ΑΠΕΝΤΑΧΤΗΚΕ, και ο Δήμος μας έχασε μία σημαντική ευκαιρία να συμβάλλει στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην αποδοτική χρήση των πόρων. Θυμάμαι τον κόπο που κάναμε στην Τεχνική Υπηρεσία, το συντονισμό και τη σκληρή δουλειά που καταβάλλαμε για να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής στον τόπο μας, και με πιάνει στεναχώρια. Βλέπω να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία τεχνογνωσία και καμία όρεξη για δουλειά.

Αντί για ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΡΓΑ, βλέπουμε μόνο ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ. Βλέπουμε επίσης να απεντάσσονται σημαντικά έργα. Δυστυχώς για όλους εμάς κύριοι της διοίκησης, δεν θέλετε, δεν μπορείτε και δεν ξέρετε. Δυστυχώς για εσάς, εμείς ξέρουμε. Και δεν θα σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για έναν Δήμο Θερμαïκού που μας αξίζει. Χωρίς φανφάρες, χωρίς εντυπωσιασμούς, αλλά με έργα”

Ιδού τα σχετικά έγγραφα:

Πηγή φωτό: Athens magazine

Αφήστε μια απάντηση