Παγώνη για τη νέα μετάλλαξη: «Δεν μπορούμε να πούμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε, αλλά πρέπει να τα κάνουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγώνη για τη νέα μετάλλαξη: «Δεν μπορούμε να πούμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε, αλλά πρέπει να τα κάνουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης που ονομάστηκε Όμικρον, και για την οποία τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής είναι αρκετά περιορισμένα. Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε σχετικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Δε χρειάζεται πανικός»

«Μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες. Δε χρειάζεται πανικός. Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και το πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση», είπε η κ. Παγώνη.

«Πάρθηκαν μέτρα, και ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται. Τα περιστατικά ήταν περίπου 72, και ο περιορισμός από τις χώρες της ΕΕ έχει γίνει σε ό,τι αφορά στα αεροδρόμια, ενώ το ίδιο έκανε και η Αμερική. Τα μέτρα που πήραμε εμείς για όσους έρχονται από συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες είναι ότι κάνουν 72 ώρες μοριακό έλεγχο και ερχόμενοι εδώ κάνουν rapid test και μπαίνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας για δέκα ημέρες. Μετά κάνουν καινούργιο μοριακό έλεγχο και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο εδώ», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Οι πιθανότητες είναι να καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη τα εμβόλια»

«Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η κ. Παγώνη σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και κατά πόσο αυτά καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη.

«Οι μεταλλάξεις που μπορεί να κάνει ο ιός είναι άπειρες. Χρειάζεται προσοχή, μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, και έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται με τις πτήσεις από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Στην Αφρική είναι στην ουσία ανεμβολίαστοι – Έπρεπε να ενισχυθούν από τον ΠΟΥ»
«Αν όλες οι χώρες αυτές είχαν τους εμβολιασμούς που ζητούσαν, αν ο ΠΟΥ είχε φροντίσει να τις ενισχύσει, δε θα φοβόμασταν για κρούσματα από εκεί. Θα ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση. Όταν το ποσοστό είναι των εμβολιασμένων στην Αφρική είναι στο 6,2%, αυτοί οι άνθρωποι είναι στην ουσία ανεμβολίαστοι. Ζητάνε να εμβολιαστούν», είπε η κ. Παγώνη.

«Θα ήταν λάθος να πάμε σε lockdown»

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η ίδια ανέφερε ότι «Θα ήταν λάθος με 64,9% στους εμβολιασμούς να πάμε σε lockdown. Θα γυρίζαμε πίσω. Δεν έχουμε μιλήσει για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν είμαστε εμβολιασμένοι και έχουμε όπλο το εμβόλιο για να πάμε μπροστά, γιατί να πάμε πίσω; Οι ιοί δεν είναι ελεγχόμενοι, είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε, αλλά πρέπει να τα κάνουμε για να περιορίσουμε τον ιό».

«Αν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού πολύ υψηλό θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, και θα μπορούμε να αγκαλιαστούμε με τους εμβολιασμένους φίλους μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», συνέχισε.

«Πήραμε την ευθύνη και θα συνεχίσουμε κανονικά τα χειρουργεία»

Μιλώντας τέλος για τα προγραμματισμένα χειρουργεία για άλλες ασθένειες, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «Οι γιατροί δεν μπορούμε να χωρίζουμε τους ασθενείς και να προηγούνται μόνο οι ασθενείς με κορωνοϊό. Δε θα ισχύσει ο περιορισμός των χειρουργείων, είπαμε στον υπουργό Υγείας ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και προχωρούμε τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Θα κάνουμε τα πάντα για να προχωρήσουν τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή 8-9-10 μήνες. Πρέπει να λύσουν το πρόβλημά τους και να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να τους έχουμε ασθενείς δεύτερης κατηγορίας. Φθάσαμε στο σημείο να μας λένε αυτοί οι άνθρωποι ότι τους στέλνουμε να πληρώσουν για να λύσουν το πρόβλημά τους. Θα λύσουμε το πρόβλημα, αναλάβαμε την ευθύνη και θα προχωρήσουμε».

Δείτε τη συνέντευξη της κ. Παγώνη στην εκπομπή “Χαμογέλα και πάλι” στο MEGA:

Αφήστε μια απάντηση