Παγκόσμιος συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Παγκόσμιος συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ιατρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε διάφορες χώρες. Μέχρι στιγμής, το πιο ανησυχητικό στοιχείο από όλα, είναι το γεγονός ότι κάποια από τα παιδιά που νόσησαν, χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, μία εξέλιξη που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η οξεία ηπατίτιδα που προσβάλλει παιδιά. Ήδη η Βρετανία καταγράφει περισσότερα από 100 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής αιτιολογίας.

«Αυτά τα παιδιά στα οποία έχει γίνει έλεγχος έχει βρεθεί ένας αδενοϊός , ένας κοινός ιός που κάθε χρόνο δημιουργεί γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις δεν έχει βρεθεί ξεκάθαρα εάν αυτός είναι η αιτία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Έντεκα περιπτώσεις, σε ένα μέρος από αυτές χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος είναι μια βαριά διαδικασία. Έως αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης.

«Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά , ναυτία εμετός, διάρροια δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και έχουν κατά κύριο λόγο κίτρινο χρώμα», συμπλήρωσε ο κ. Ζαούτης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή αυτή τη στιγμή σε ιούς, καθώς λόγω της καραντίνας δεν έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρο αν παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα και συστήνουν αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί. Ο ΕΟΔΥ έχει σημάνει συναγερμό και καλεί τους γιατρούς να αναφέρουν άμεσα πιθανόν ύποπτα περιστατικά.

Αφήστε μια απάντηση