Πάσχα στο Αγιο Ορος

Πάσχα στο Αγιο Ορος

Ο χιονισμένος Άθωνας και η ολάνθιστη γη μέσα στα δάση και γύρω από τα μοναστήρια είναι οι δύο αντίθετες εικόνες αυτές τις μέρες στο Άγιον Όρος, που υποδέχτηκε μετά από δύο χρόνια -λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- προσκυνητές και γιορτάζει μαζί τους το Πάσχα.

Στην πλειονότητά τους είναι Ρουμάνοι που μπήκαν στην Αθωνική Πολιτεία τη Μεγάλη Πέμπτη και διαβιούν στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου κοντά στην Ιερή Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου εγκαταβιούν Ρουμάνοι μοναχοί, αλλά και στη Σκήτη Λάκκου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου.

Αυτές τις μέρες στο Άγιον Όρος βρίσκονται και Ουκρανοί προσκυνητές που έχουν έρθει από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπου διαμένουν, καθώς και Ρώσοι, αλλά και αρκετοί Έλληνες.

Το δύσκολο για όλους αυτούς ήταν να βρουν διαμονητήριο, καθώς αρκετές μονές, δέχονται πολύ περιορισμένο αριθμό προσκυνητών, επειδή δεν έχει περάσει ακόμη ο φόβος διασποράς του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μονές Διονυσίου και Γρηγορίου παραμένουν κλειστές και δεν δέχονται επισκέπτες, ούτε καν φίλους και συνεργάτες.

Το Πάσχα στο Άγιον Όρος γιορτάζεται με ευλάβεια και κατάνυξη. Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνει κουβούκλιο, αλλά μόνο το πανί του Επιτάφιου, πάνω στο οποίο είναι αγιογραφημένη Αποκαθήλωση του Ιησού το οποίο κρατούν στις άκρες του τέσσερις μοναχοί.

Η λειτουργία της Ανάστασης έγινε χθες τα μεσάνυχτα υπό το φως των κεριών σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα και ψαλμωδίες να ακούγονται σε κάθε γωνιά της Αθωνικής Χερσονήσου. Όταν ολοκληρώθηκε η Αναστάσιμη Λειτουργία ακολούθησε τράπεζα με ψαρόσουπα και κόκκινα αβγά, ενώ σήμερα στην τράπεζα θα υπάρχει το αγιορείτικο ψάρι λεμονάτο με λαχανικά και σουτζουκάκια από τόνο.

Από αύριο, Δευτέρα του Πάσχα ξεκινούν οι καθιερωμένες λιτανείες των εικόνων και των λειψάνων που φέτος θα γίνουν με αυστηρά μέτρα προστασίας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά οι προσκυνητές μπορούν να τις ακολουθούν κανονικά.

Η πρώτη μεγάλη λιτανεία θα γίνει τη Δευτέρα του Πάσχα στις Καρυές, όπου από τον Ναό του Πρωτάτου θα ξεκινήσει η περιφορά της ιστορικής εικόνας Άξιον Εστί, στους δρόμους της πρωτεύουσας του Αγίου Όρους και σε κοντινά κελλιά και καθίσματα.

Μια μεγάλη λιτανεία θα γίνει την Τρίτη του Πάσχα στη Μονή Ιβήρων με την εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας και την ίδια ημέρα η περιφορά της εικόνας της Φοβεράς Προστασίας από τη Μονή Κουτλουμουσίου προς τις Καρυές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα στα μοναστήρια έγιναν οι καθιερωμένες ετοιμασίες για να υποδεχτούν τους λιγοστούς έστω προσκυνητές. Οι μοναχοί ασβέστωσαν τα πεζούλια και τους κοινόχρηστους χώρους, καθάρισαν τα δωμάτια φιλοξενίας, περιποιήθηκαν τους κήπους.

Ωστόσο δίνουν αυστηρές συστάσεις προς όλους, να μην προσεγγίζουν τον Άθωνα, καθώς η τελευταία χιονόπτωση τη Μεγάλη Τρίτη και η πυκνή ομίχλη που επικρατεί κυρίως τις πρωινές ώρες, καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση και επικίνδυνα τα μονοπάτια.

Με εξαίρεση πάντως το βουνό που είναι καλυμμένο με χιόνια, τα πάντα είναι ανθισμένα στο Περιβόλι της Παναγίας και η άνοιξη μπήκε για τα καλά, με χρώματα και αρώματα, ανθισμένα λουλούδια που σκορπούν ευωδιά και εικόνες εντυπωσιακές.

Πηγή: voria.gr

Αφήστε μια απάντηση