Ο Φιλέας Φογκ στο μυθικό Ιράν! (ΦΩΤΟ)

Ο Φιλέας Φογκ στο μυθικό Ιράν! (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Το ταξίδι στο μυθικό Ιράν αρχίζει από την Τεχεράνη μία τεράστια πόλη που απλώνεται για 55 χιλ. από βορρά προς νότο, και περάσαμε από την πρώην Αμερικανική Πρεσβεία, όπου 52 όμηροι κρατήθηκαν για 444 μέρες από τον Οκτώβριο του 1979, από το παλάτι του Σάχη και από το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεινί..

Και συνεχίσαμε στο Bam στην μεσαιωνική φτιαγμένη από πηλό ακρόπολη, που μεγαλούργησε από τον 7ο ως τον 11ο αιώνα στο σταυροδρόμι σπουδαίων εμπορικών δρόμων, αλλά υπέστη πολλές ζημιές από τον σεισμό του 2003.

Επόμενη στάση το Kerman με το παλαιότερο σκεπαστό παζάρι της χώρας με τα πολυάριθμα μαγαζάκια, το μουσείο του χαμάμ και τα παραδοσιακά καφενεία. και στην συνέχεια το Yazd μία πόλη στην μέση της εχθρικής περσικής ερήμου με ιδιότυπη αρχιτεκτονική στο χρώμα της ώχρας με πύργους έτσι φτιαγμένους ώστε να αξιοποιούν και την ελάχιστη πνοή αέρα όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 45 βαθμούς αλλά και την γοητεία των 12 παζαριών με τα δαιδαλώδη δρομάκια και τα διαδοχικά καραβάν-σεράι. Στο Yazd υπάρχει ένα από τα τελευταία προπύργια του Ζωροαστρισμού με περίπου 12000 πιστούς σήμερα και ο ναός της φωτιάς τόπος λατρείας της αιώνιας φλόγας που καίει αδιάκοπα εδώ και 3000 χρόνια.

Και μετά το Shiraz η πατρίδα των φημισμένων ποιητών Ηafez και Saadi και στον δρόμο για το Esfahan η Περσέπολη , ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, όπου συμπυκνώνονταν η φήμη και η δόξα της Περσικής αυτοκρατορίας με το μεγαλόπρεπο παλάτι του Δαρείου που χτίστηκε το 518 π.Χ. σε μισό τεχνητό και μισό φυσικό μπαλκόνι και που κατέστρεψε ο Μ. Αλέξανδρος το 323 π.Χ.

Στο Ισπαχάν θαυμάζεις ένα υπαίθριο μουσείο μουσουλμανικής τέχνης και αρχιτεκτονικής με κέντρο την εκπληκτική πλατεία Maidan-e-Naghah-e-Zahan το συμβολικό κέντρο της δυναστείας των Safavid που είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους δημόσιους χώρους του κόσμου.
Ακόμη με μία παράκαμψη φτάσαμε στην Mashad και στο εντυπωσιακό σύμπλεγμα του μαυσωλείου του Ιμάμη Reza καθώς λέγεται ότι <αν βρίσκεσαι στο Ιράν και δεν επισκεφτείς την Mashad είναι σα να είσαι στην Ιταλία και δεν επισκεφτείς το Βατικανό.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε το Bam, ένα καφενείο στο Kerman, εικόνες από το Shiraz, την Περσέπολη, την πλατεία και τις 33 καμάρες του ποταμού Zayande στο Ισπαχάν το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεινί.

*Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση