Ο “Φιλέας Φογκ” στο Βόρνεο: Το νησί των αντιθέσεων (ΦΩΤΟ)

Ο “Φιλέας Φογκ” στο Βόρνεο: Το νησί των αντιθέσεων (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Πρώτα πήγαμε στο Brunei Darussalam το μικρό αυτό ισλαμικό κρατίδιο, την έδρα ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και στην πρωτεύουσα και μοναδική του πόλη Bandar Seri Begawan ή BSB όπως λέγεται συνοπτικά.

Ακολούθησε μία εκδρομή με βάρκα στο πάρκο Temburong μέσα σε ένα λαβύρινθο νερών και βλάστησης και περιήγηση στην πόλη που αντανακλά τον πλούτο καθώς είναι νοικοκυρεμένη, πεντακάθαρη και μοντέρνα με το παλάτι του Σουλτάνου, το τζαμί Hassanil Bolkiah ένα λαμπερό μαρμάρινο δημιούργημα ίσως ο πιο καθαρός λατρευτικός χώρος του κόσμου. Και ανακαλύψαμε το Kampung Ayer την μεγαλύτερη θαλάσσια πολιτεία του κόσμου με 32 υδάτινα χωριά χτισμένα σε πασσάλους, που υπήρχε ακόμη από το 1521, όπου ζουν 30.000 άνθρωποι σε μία παράξενη ανάμειξη παλιού και μοντέρνου.

Στην συνέχεια από την Samarinda στα νότια του Βόρνεο επιβιβαστήκαμε σε ποταμόπλοιο για να διεισδήσουμε στην απεραντοσύνη της ζούγκλας από τον ποταμό Mahakam, καθώς στο νησί υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι και οι επικοινωνίες γίνονται από τις υδάτινες αρτηρίες των αναρίθμητων ποταμών.

Και περάσαμε νωρίς το πρωί από την Muara Muntai που αναδύεται με μυστηριακή γοητεία από την πρωινή ομίχλη σαν παραμυθένιο χωριό και όπου όλα είναι ξύλινα ακόμη και οι δρόμοι.Και φτάσαμε ως το Mancong όπου γνωρίσαμε την φυλή των πρώην κυνηγών κεφαλών Dayak, που ζουν σε μεγάλα ξύλινα σπίτια μακρυά ως και 100μ. στολισμένα με ξυλόγλυπτους δράκους για να τρομάζουν τα κακά πνεύματα.

Επιστροφή και από την μοναδική οδική αρτηρία του Kalimantan φτάσαμε στο Banjarmasin <την Βενετία της Ανατολής> μιά πόλη χτισμένη σε κανάλια περικυκλωμένη από τον υδάτινο κόσμο των ποταμών..

Και πολύ νωρίς το πρωί κάνοντας μιά βόλτα με πιρόγα καθώς η πόλη ξυπνά και η καθημερινή ζωή αρχίζει να ξετυλίγετα,ι το πρωινό να σερβίρεται στα πλωτά εστιατόρια και να ξεκινούν οι δοσοληψίες στην γραφική πλωτή αγορά, απολαύσαμε και φωτογραφίσαμε εικόνες μοναδικές..

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680΄

Αφήστε μια απάντηση