Ο Φιλέας Φογκ στην πολύπαθη Ουκρανία-Ενα ταξίδι που στέλνει μηνύματα… (ΦΩΤΟ)

Ο Φιλέας Φογκ στην πολύπαθη Ουκρανία-Ενα ταξίδι που στέλνει μηνύματα… (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στην πολύπαθη Ουκρανία τολμήσαμε μία εκδρομή και μία ξενάγηση στο φάντασμα του Chernobyl και στην πόλη Prypyat που εγκαταλείφτηκε άρον-άρον από τους κατοίκους της αλλά και στην γειτονική αγορά τροφίμων Slavutych όπου ο κάθε πάγκος έχει πιστοποιητικό πώλησης προϊόντων ασφαλών από ραδιενέργεια αλλά απαγορεύεται να αγοράσετε μανιτάρια.

Στο Κίεβο υπάρχει ο ναός της Αγίας Σοφίας η παλαιότερη εκκλησία της ρωσικής ορθοδοξίας, ο ναός του Αγίου Βλαδίμηρου με το εσωτερικό του καταπληκτικά ζωγραφισμένο με στυλ art nouveau και το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας που στεγάζει ένα εξαιρετικό μουσείο ιστορικών θησαυρών.

Και στην αρχοντική Οδησσό με τα αθάνατα έργα που άφησε πίσω του ο επί 17 χρόνια δήμαρχος της Μαρασλής και με την έδρα της Φιλικής Εταιρίας, σε ξεκουράζει μία βόλτα στους σκιερούς της δρόμους με τα ιστορικά Ελληνικά κειμήλια και την περίφημη σκάλα με τα 193 σκαλοπάτια του “θωρηκτού Ποτέμκιν”.

Το ταξίδι μας στην Ουκρανία συνδυάστηκε και με την γειτονική Μολδαβία όπου περάσαμε πρώτα από την Tiraspol την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας μίας μη υπάρχουσας χώρας αλλά ανεξάρτητης μόνο για τους κατοίκους της με δική της σημαία, νόμισμα και γλώσσα, που αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο πόλης του παλιού Σοβιετικού στυλ.

Και στην Μολδαβία είδαμε την πρωτεύουσα Chisinau μία πόλη που φαίνεται ότι την ξέχασε ο χρόνος αλλά αξίζει και μία επίσκεψη στα υπόγεια κελάρια του Milestii Mici όπου εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού στοιβάζονται σε υπόγειες κάβες δίνοντας την εντύπωση μιας ολόκληρης υπόγειας πολιτείας.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε το ναό της Αγίας Σοφίας, το κάστρο του Κιέβου και άλλες εικόνες από την πόλη που ευχόμαστε να είναι ακόμη ζωντανές, το άγαλμα του Μαρασλή, την όπερα τος Οδησσού και το κτίριο της Φιλικής Εταιρίας αλλά και το άγαλμα του Λένιν στην Tiraspol και τα κελάρια του Milestii Mici.

*Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση