Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης κατεβαίνει για πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης κατεβαίνει για πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στα τέλη του Νοεμβρίου 44.856 δικηγόροι Πανελλαδικά θα προσέλθουν στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της επικράτειας για να αναδείξουν νέους προέδρους και νέα Διοικητικά Συμβούλια. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2001 και οι επαναληπτικές, εφόσον στον πρώτο γύρο δεν συγκεντρώσει κανένας υποψήφιος πρόεδρος το 50 συν ένα των ψήφων, θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021.

Οι σύμβουλοι (τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων) θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Πανελλαδικά, οι υποψήφιοι πρόεδροι ανέρχονται σε 129, οι υποψήφιοι συνδυασμοί σε 86 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι σε 1.280. Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.), που είναι ο μεγαλύτερος Δικηγορικός Σύλλογος της χώρας από πλευράς μελών δικαίωμα ψήφου έχουν 23.427 δικηγόροι, στην Θεσσαλονίκη 6.453 δικηγόροι, στον Πειραιά 2.298, στο Ηράκλειο της Κρήτης 802, στην Λάρισα 751, στην Πάτρα 748, κλπ.

Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο Πανελλήνιο σε απόλυτο αριθμό υποψηφίων Προέδρων, αλλά και σε υποψήφιους συμβούλους κατ΄ αναλογία με τον αριθμό των δικηγόρων-μελών του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Ειδικότερα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (Δ.Σ.Θ.), διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου 13 υποψήφιοι (10 επικεφαλής συνδυασμών και 3 χωρίς συνδυασμό) και για το 24μελές συμβούλιο συνολικά 228 υποψήφιοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αθήνα που ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος (Δ.Σ.Α.) έχει τετραπλάσιο αριθμό μελών, κατέρχονται
μόλις 3 υποψήφιοι πρόεδροι, 11 συνδυασμοί και 288 υποψήφιοι σύμβουλοι.

Όπως προβλέπεται στον Κώδικα Δικηγόρων, Πρόεδρος του Συλλόγου μπορεί να εκλεγεί για δύο συνεχόμενες θητείες και σύμβουλος για τρεις. Ωστόσο ακόμη και εάν κάποιος έχει τυπικό κώλυμα εκλογιμότητας για σύμβουλος, (διότι έχει διατελέσει επί τρεις συνεχόμενες θητείες), μπορεί να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου διότι εάν εκλεγεί πρόεδρος η θητεία του δεν θα θεωρείται τέταρτη συνεχόμενη ως συμβούλου, αλλά ως πρώτη προέδρου.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος Πρόεδρος για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γεωργιάδης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», σχολίασε:

“Στην Θεσσαλονίκη έχουμε αρκετούς υποψηφίους, (είτε συμβούλους, είτε προέδρους), οι οποίοι έχουν καταλάβει θέσεις και αξιώματα στο συμβούλιο, έχοντας θητείες που σε μερικές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει συνολικά ακόμη και τα 10 χρόνια, παρόλα αυτά διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των συναδέλφων. Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει ένας υποψήφιος στους συναδέλφους, που έχει ήδη διατελέσει 3, 4, ακόμη και 5 φορές στο συμβούλιο, με συνεχόμενες ή μη θητείες επί μια ολόκληρη δεκαετία ή και περισσότερο;

Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε τιμώντας τους για την προσφορά και το έργο τους, αλλά επιβάλλεται να γίνει ουσιαστική ανανέωση, και να προχωρήσουμε μπροστά με νέα πρόσωπα που έχουν όρεξη για δουλειά και φρέσκες ιδέες. Οι δικηγόροι είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη οικονομικής στήριξης κατά την διάρκεια της πανδημίας, και από μια σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας τους, όπως η σοβαρή δυσχέρεια εξυπηρέτησης τους στα κτηματολογικά γραφεία και στα δικαστήρια λόγω της τήρησης των υγειονομικών μέτρων, η έλλειψη στήριξης των γυναικών δικηγόρων, ιδίως όσων έχουν ανήλικα παιδιά, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νέοι δικηγόροι που απασχολούνται ως συνεργάτες και ασκούμενοι συχνά επί 10ωρα με ευτελείς αμοιβές και σε μερικές περιπτώσεις με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Επιβάλλεται να ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει συνδικαλισμός και να διεκδικήσουμε δυναμικά καλύτερες
συνθήκες για όλες και όλους μας…”.

Αφήστε μια απάντηση