Ο Θεός να βάλει το χέρι του- Φεύγει προς την κεντρική Εύβοια η φωτιά-Τρέχουν να σωθούν οι κάτοικοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Θεός να βάλει το χέρι του- Φεύγει προς την κεντρική Εύβοια η φωτιά-Τρέχουν να σωθούν οι κάτοικοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάχη με το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια δίνουν οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι με την πολύτιμη συνδρομή από τα χαράματα, των εναέριων μέσων.

Με το πρώτο φως της ημέρας το ρωσικό Beriev, ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς, με διαρκείς ρίψεις. Επίγειες δυνάμεις παράλληλα, έχουν φτιάξει αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την απειλητική πυρκαγιά.

Το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για χωριά: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία» αναφέρει το sms που εστάλη λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φωτιά.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως είναι δύσκολα τα πράγματα στο βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς, καθώς πλησιάζει χωριά. Οπως είπε μάλιστα δίνεται μάχη να μην ξεφύγει κάτω κεντρικά γιατί θα είναι καταστροφικό.

Παράλληλα, δήλωσε πως σε περισσότερα από 2500 άτομα έχει προσφερθεί φιλοξενία είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους που έγιναν εκτάκτως και η μέριμνα για την επόμενη μέρα είναι η ελάχιστη οφειλή για αυτή την καταστροφή καθώς πάνω από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους. «Τα μέτωπα είναι τεράστια οι χαμένες καταστροφές τεράστιες» είπε ενδεικτικά.

85 πολίτες μεταφέρθηκαν από την Εύβοια με τη συνδρομή του Λιμενικού
Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Δεν έχω εναέρια, δέχομαι μόνο κάτι γελοία sms εκκένωσης
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γ. Κοντζιάς έκανε δραματική έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ να έρθουν όλα τα πτητικά μέσα στην περιοχή καθώς οι φλόγες είναι μέσα στις Γούβες.

«Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του. Είμαστε μόνοι μας» τόνισε και επεσήμανε πως είναι η 5η μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Ο κ. Κοντζιάς έκανε λόγο και για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στα χωριά, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. «Είναι η χειρότερη μέρα, περιμένουμε την καταστροφή μας», όπως δήλωσε εκλιπαρώντας για βοήθεια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιστιαίας, ο κόσμος πάει εκεί που έχει κανονίσει η αυτοδιοίκηση να μεταφερθεί με ασφάλεια και πως δεν θρηνούμε θύματα γιατί οι κάτοικοι έχουν εμπειρία στις φωτιές. Όπως σημείωσε, πως το μέτωπο κινείται προς Ιστιαία.

Hχησαν καμπάνες στο χωριό Καματριάδες
Στο χωριό Καματριάδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Σύμφωνα με το evima, νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας είχε δηλώσει ότι μέσα στη νύχτα σίγουρα θα προχωρούσαν σε εκκενώσεις και άλλων οικισμών, με το μέτωπο να κινείται ολοταχώς για Ιστιαία.

Δείτε δραματικό βίντεο από τη φωτιά:

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση