Ο δεκάλογος του πατριώτη από τον Γιώργο Χατζηβαλάση

Ο δεκάλογος του πατριώτη από τον Γιώργο Χατζηβαλάση

Ο Γιώργος Χατζηβαλάσης για την 28η Οκτωβρίου

“28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Όποιος είναι αληθινός πατριώτης, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει πατρίδα και τι σημαίνει Έθνος.
Αυτές τις μέρες, που όλοι “πουλάνε” πατριωτισμό και δεν ξέρεις από ποιό μαγαζί να διαλέξεις, ας θυμηθούμε τα λόγια του Γρ.Ξενόπουλου, που από το 1911 έγραψε και δημοσίευσε τον δεκάλογο του πατριώτη.

Ο Δεκάλογος του πατριώτη

1. Η αληθινή αγάπη της πατρίδας βρίσκεται πολύ μακριά
από τους λόγους, τα ζήτω, τις σημαίες, τις μουσικές, τα κανόνια.

2. Η αληθινή αγάπη της πατρίδας δεν είναι η συγκίνηση της στιγμής, που σβήνει σαν την σπίθα. Είναι ένα βαθύ ποτάμι, που κυλάει βουβό.

3. Η αληθινή αγάπη της πατρίδας είναι – σαν κάθε αγάπη – έργο, θυσία. Σκοπός της είναι να κάνει την πατρίδα σου μεγάλη.

4. Το μεγαλείο της πατρίδας δεν το κάνουν ούτε οι πολλοί τόποι, ούτε τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων της. Το κάνουν η μόρφωση, η εργατικότητα, η ευτυχία και το μεγαλείο των ανθρώπων της.

5. Η αληθινή αγάπη της πατρίδας όχι μόνο δεν γεννά μίσος για τις άλλες πατρίδες, αλλά και ζητεί πρώτα απ’ όλα να σέβεσαι και το ξένο πατριωτισμό. Καμία πατρίδα δεν είναι απολύτως ανώτερη από τις άλλες. Για σένα είναι ανώτερη η δική σου, για τον ξένο η δική του. Όπως για τον εαυτό σου, έτσι και για την πατρίδα σου, ποτέ μην επιδοκιμάζεις να αδικεί τις άλλες πατρίδες.

6. Η αληθινή αγάπη της πατρίδας – δηλαδή ενός μικρού μέρους της ανθρωπότητος – υποχωρεί, όπου έρχεται σε σύγκρουση με την αληθινή αγάπη όλης της ανθρωπότητος.
Όπως δεν σ’ εμποδίζει να εκτιμάς ή να αγαπάς ξένους, έτσι δεν σ’ εμποδίζει – σε συμβουλεύει μάλιστα να πολεμάς και να μισείς πολλούς ανθρώπους της πατρίδας σου, αν είναι κακοί.
Και την πατρίδα σου να την φαντάζεσαι πώς την αποτελούν πολύ περισσότερο οι πολλοί, οι πτωχοί, ο λαός, όσοι εργάζονται και υποφέρουν πολύ και απολαμβάνουν λίγο ή διόλου, παρά οι λίγοι, εκείνοι που απολαμβάνουν χωρίς να εργάζονται.

7. Πολύ μεγαλύτερη αγάπη για την πατρίδα από το να σκοτωθείς γι’ αυτή, είναι να ζήσεις γι’ αυτή. Ν’ αφιερώσεις όσο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου μπορείς γι’ αυτή.

8. Η αληθινή αγάπη της πατρίδας αρχίζει από την αγάπη του εαυτού σου, την αγάπη που σε κεντρίζει να γίνεσαι ολοένα καλύτερος και ανώτερος, ν’ ανεβαίνεις ολοένα περισσότερο στο ψηλό και απότομο βουνό του μεγαλείου.

9. Το φύτευμα δένδρων ωφελεί την πατρίδα σου και σένα. Όμως, το ξερίζωμα της αμαθείας, της κουταμάρας, των σκουριασμένων ιδεών ακόμα περισσότερο ωφελεί την πατρίδα σου. Εσένα μπορεί συνήθως να σε βλάψει. Όσο πόλεμο κι αν σου κάνουν, η αληθινή αγάπη της πατρίδος είναι να ξεριζώνεις, όπου χρειάζεται.

10. Η αληθινή αγάπη της πατρίδας είναι ένα από τα πιο ευγενικά αισθήματα της καρδιάς. Γι’ αυτό ίσως και σπάνιο. Η ψεύτικη αγάπη της πατρίδας είναι από τα πιο πρόστυχα. Γι’ αυτό ίσως και πολύ συχνό”

Αφήστε μια απάντηση