Ο Δήμος Θερμαϊκού χρειάζεται Δημοτική Αστυνομία

Ο Δήμος Θερμαϊκού χρειάζεται Δημοτική Αστυνομία

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως ο Δήμος μας, έχοντας ένα και μοναδικό αστυνομικό τμήμα στην επικράτειά του, υποαστυνομεύεται. Τι να προλάβουν άλλωστε οι αστυνομικοί του Α.Τ Νέων Επιβατών, όταν έχουν να καλύψουν μια τεράστια έκταση από την Περαία μέχρι το Μεσημέρι; Εφόσον τα αιτήματα για επαναλειτουργία των αστυνομικών τμημάτων σε Μηχανιώνα και Επανομή δεν εισακούονται, ας αρπάξει ο Δήμος την ευκαιρία και να συνταχθεί με το αίτημα της ΚΕΔΕ για δημιουργία δημοτικής αστυνομίας σε όλους τους Δήμους της χώρας. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, τμήμα δημοτικής αστυνομίας και σε εκείνους τους Δήμους που δεν έχουν. Και ο Δήμος Θερμαϊκού, δεν έχει…

Την ανάγκη, λοιπόν, να γίνουν νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας και να προχωρήσει η επανασύστασή της, στους δήμους που δεν διαθέτουν σήμερα Δημοτική Αστυνομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη χθεσινή συνάντηση του με το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Ελλάδας στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημαντική αρωγή και συνεισφορά της Δημοτικής Αστυνομίας στη διάρκεια του καλοκαιριού στην πυροπροστασία και τον έλεγχο στα άλση και στα περιαστικά δάση, καθώς και για τη συμβολή τους στους ελέγχους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Καθώς και τη σημαντική συνεισφορά τους σε όλο το διάστημα της πανδημίας στη διεξαγωγή των ελέγχων, για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας σε αρκετούς δήμους. Προβλήματα που, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας, όπως για παράδειγμα με τη διεξαγωγή των αντικαπνιστικών ελέγχων ή ακόμα – ακόμα και με τους ελέγχους που προκύπτουν κατ ́ εφαρμογή του νόμου για τα αδέσποτα».

«Ποιος θα κάνει τους ελέγχους για τα αδέσποτα στους δήμους που δεν έχουν Δημοτική Αστυνομία», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαστεργίου συμπληρώνοντας: «Θα αφήσει η Ελληνική Αστυνομία τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της για να ελέγχει τα αδέσποτα; Είναι αναντίρρητη ανάγκη, λοιπόν, να συσταθεί Δημοτική Αστυνομία τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους και σιγά – σιγά να επεκταθεί στους μικρότερους, γιατί καθημερινά προκύπτουν θέματα, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Δεν είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να τρέχει πίσω από ζώα συντροφιάς».

Κατά τη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της επιστροφής πρώην δημοτικών αστυνομικών στις θέσεις τους, και οι οποίοι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013 βρέθηκαν να υπηρετούν ως διοικητικοί υπάλληλοι στους δήμους.
«Αυτή λοιπόν είναι μία εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί άμεσα, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Υπάρχουν επίσης και κάποιες ακόμα περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν έστω και τώρα να γυρίσουν πίσω σε δημοτικές αστυνομίες, και αυτό είναι μία μικρή ανακούφιση σε σχέση με τον όγκο των ανθρώπων που λείπουν από τις δημοτικές αστυνομίες».

Αφήστε μια απάντηση