Με μέτρα γιορτάστηκε και φέτος η γέννηση του Θεανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο (BINTEO)

Με μέτρα γιορτάστηκε και φέτος η γέννηση του Θεανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο (BINTEO)
People walk next to New Year and Christmas decoration installations in Moscow, Russia December 25, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov TPX IMAGES OF THE DAY

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του «Για την πόλη της Ρώμης και τον κόσμο» απηύθυνε ο Πάπας από το μπαλκόνι της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου.

Το φετινό Urbi et Orbi, που παραδοσιακά αποτελεί ανασκόπηση της χρονιάς όπως είναι γνωστό, επικεντρώθηκε κυρίως στη μοναξιά που προκαλεί η πανδημία.

«Στην εποχή της πανδημίας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτό όλο και περισσότερο. Η ικανότητα μας να διατηρήσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις δοκιμάστηκε αρκετά. Υπάρχει μία τάση να απομονωθούμε, να μείνουμε μόνοι μας να σταματήσουμε να προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους και να κάνουμε μαζί πράγματα», είπε ο Ποντίφικας.

Ο προαύλιος χώρος δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτος όπως άλλες χρονιές. Σίγουρα όμως δεν ήταν άδειος όπως πέρυσι καθώς δόθηκε άδεια σε πολύ περιορισμένο αριθμό πιστών καθολικών που φορούσαν μάσκες και κρατούσαν ομπρέλες να παρακολουθήσουν το κήρυγμα του Παπά.

Την παραμονή το βράδυ, ο Πάπας τέλεσε την καθιερωμένη λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ενώπιον περίπου 1.500 ατόμων.

Φανάρι

Με κατάνυξη τελέσθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων η θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό της Κωνσταντινούπολης στο Φανάρι απουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Στη λειτουργία χοροστάτησε στη θέση του Πατριάρχη ο Πατριαρχικός Επίσκοπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Oι πιστοί φορούν μάσκα και παρακολουθούν με ευλάβεια τη θεία λειτουργία.

Βηθλεέμ

Στην σκιά της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον εκατομμύρια άνθρωποι γιόρτασαν την παραμονή των Χριστουγέννων κάτω από δρακόντεια υγειονομικά μέτρα.

Στην Πλατεία Φάτνης στη Βηθλεέμ, ο κόσμος είναι ελάχιστος και μόνο ο ήχος από τις μουσικές μπάντες που παρελαύνουν θυμίζει ότι είναι μέρα γιορτής.

Ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ τέλεσε χριστουγεννιάτικη μεταμεσονύκτια Λειτουργία στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, στον Ναό της Γεννήσεως.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ γίνονται χωρίς επισκέπτες προσκυνητές εξαιτίας της πανδημίας.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση