Μελέτη στο Ισραήλ: 11 φορές πιο προστατευμένοι οι 60χρονοι που έλαβαν και τρίτη δόση

Μελέτη στο Ισραήλ: 11 φορές πιο προστατευμένοι οι 60χρονοι που έλαβαν και τρίτη δόση

Μια τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά τα ποσοστά νόσησης σε άτομα 60 ετών και άνω, σύμφωνα με βραχυπρόθεσμη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ.
Με αφετηρία τις 12 ημέρες μετά την επιπλέον δόση, τα επιβεβαιωμένα ποσοστά μόλυνσης ήταν 11 φορές χαμηλότερα σε όσους έκαναν την αναμνηστική σε σύγκριση με μια ομάδα που έλαβε τις δύο δόσεις, διαπίστωσε η έρευνα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine. Τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας ήταν σχεδόν 20 φορές χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που έλαβαν τρίτη δόση.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια Ισραηλινοί, όλοι 60 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν ανοσοποιηθεί πλήρως με το εμβόλιο Pfizer. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Technion-Israel, του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και άλλων συνεργατών συνέκριναν τα ποσοστά μόλυνσης και ασθενειών σε εκείνους που έλαβαν μια τρίτη δόση με εκείνους που είχαν κάνει δύο δόσεις.

Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι η ανάλυση βασίζεται σε βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση. Η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου και η μελέτη πραγματοποιήθηκε έως τις 31 Αυγούστου. Τα ποσοστά μόλυνσης υπολογίστηκαν 12 ημέρες μετά τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος να δράσουν.

Πάντως σε άρθρο επιστημονικής γνώμης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, ομάδα κορυφαίων ερευνητών τονίζουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν άμεση ανάγκη τρίτης δόσης. Το άρθρο προσθέτει ότι το βραχυπρόθεσμο κέρδος που καταγράφεται στο Ισραήλ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η ενισχυτική δόση οδηγεί σε μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα.

Πηγή: Bloomberg

Αφήστε μια απάντηση