Κόκκινα δάνεια: Ανθρωποι χάνουν τα σπίτια τους… (ΒΙΝΤΕΟ)

Κόκκινα δάνεια: Ανθρωποι χάνουν τα σπίτια τους… (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τον φόβο των πλειστηριασμών ζει μεγάλη μερίδα των πολιτών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία με την Τράπεζα της Ελλάδας να έχει εκφράσει ήδη τις ανησυχίες της για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί σπιτιών, καθώς οι οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Πλέον δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι άνθρωποι ζητούν μία στοιχειώδη συνομιλία με τα funds, και έπειτα ψάχνουν τον φάκελό τους για να διαχειριστούν τα δάνειά τους.

Η κ. Σοφία Παπαδάκη, κατήγγειλε στο MEGA πως το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία με τα funds.

Δανειολήπτες στο… κόκκινο

Τι συμβαίνει με την επικοινωνία των funds; Γιατί δεν απαντούν στους δανειολήπτες;

Τα funds δεν απαντούν στα αιτήματα των δανειοληπτών, πολλές φορές δεν μπορούν να εντοπίσουν τον φάκελο του οφειλέτη, το δάνειο διογκώνεται και κοινοποιείται αιφνιδιαστικά πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Τι κάνει ο δανειολήπτης όταν λάβει πρόγραμμα πλειστηριασμού;

α. Να υποβάλει αίτημα στο fund προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πώς μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο του.

β. Να βγάλει από την ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ τη βεβαίωση του ευάλωτου οφειλέτη.

Eπαναπώληση από τα funds στις τράπεζες κόκκινων δανείων που «πρασίνισαν», τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες;

Πρόκειται για κόκκινα δάνεια που είναι πλέον ενήμερα και τα οποία θα επαναπωληθούν σε τράπεζες ως πράσινα, ώστε οι οφειλέτες να ενταχθούν εκ νέου στο τραπεζικό σύστημα και εκ νέου να χρηματοδοτηθούν, εφόσον φυσικά παραμείνουν συνεπείς.

«Έχω ένα σπίτι στις Κυκλάδες που το πήρα το 2008 με στεγαστικό δάνειο, τότε 200.000 ευρώ. Μέχρι το 2015 πληρώναμε φυσιολογικά, μετά προέκυψαν δυσκολίες με την δουλειά μας, και δεν μπορέσαμε να ανταπ0κριθούμε. Όσο ήταν στα χέρια της τράπεζας, έκαναν κάποια υπομονή, πέρασαν στα funds και ξαφνικά πέρασε το σπίτι μας στον πλειστηριασμό», ανέφερε αρχικά.

«Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τα funds, δεν μιλάς ποτέ με τον ίδιο άνθρωπο, δεν ξέρουν πού να απευθυνθείς. Έχει μείνει 60.000 υπόλοιπο από το δάνειο. Μπόρεσα και έμαθα από τρίτους για την βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη, ωστόσο ο πλειστηριασμός αναστέλλεται προσωρινά. Τώρα τρέχουμε να βρούμε άκρη με τα funds. Σε μία πρώτη επικοινωνία που είχα, μου ζήτησαν το 50% για να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμό και δεν έχουμε φτάσει στο σημείο του πότε θα το αποπληρώσω, μου λένε ότι ίσως περάσουν 6 μήνες», τόνισε.

«Όταν μου λένε 6 μήνες με 1 χρόνο, θα περιμένει μέχρι τότε ο πλειστηριασμος;», διερωτήθηκε η κ. Σοφία.

Δείτε το θέμα από την πρωινή εκπομπή του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση