Κούτουκας: ” Αν κάποιοι προσπαθούν να πετάξουν λάσπη, αυτή γυρίζει πάνω τους!”

Κούτουκας: ” Αν κάποιοι προσπαθούν να πετάξουν λάσπη, αυτή γυρίζει πάνω τους!”

Απάντηση στην σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, με αφορμή ανάθεση υπόθεσης σε δικηγόρο, έδωσε με μακροσκελή ανάρτησή του, ο αντιδήμσρχος Οικονομικών, Κώστας Κούτουκας.

Διαβάστε αναλυτικά:

“Διαβάζω με προσοχή τη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την ανάθεση 154 κτηματολογικών αγωγών σε δικηγορικό γραφείο με το συνολικό ποσό των 175.874 ευρώ. Αποκρύπτοντας εντέχνως, ότι αυξάνουμε ακίνητη περιουσία του Δήμου εμπορικής αξίας περισσότερης των 3.000.000. ευρώ.

Θα ξεκινήσω με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ με την υπ.αρ. 365/27.09.2022 απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή.
Κατόπιν το ξανασκέφθηκαν και ενώ στην αρχή είπαν ότι ήταν «πολλά τα λεφτά» ( 600 ευρώ αμοιβή για τη σύνταξη, την κατάθεση και τη συζήτηση αγωγής σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για ακίνητα, δεν γνωρίζω αν πλήρωσε ποτέ κανείς λιγότερα λαμβάνοντας απόδειξη αμοιβής), μετά είπαν ότι καλά είναι τα χρήματα, αλλά να δίνονταν σε δυο τρία γραφεία και λίγο αργότερα να δίνονταν σε δέκα δεκαπέντε δικηγορικά γραφεία!

Δυστυχώς, ουδείς από αυτούς ενδιαφέρονταν για τον Δήμο και την περιουσία του, που όφειλε να προστατέψει!

Άλλωστε αν τους ενδιέφερε ο Δήμος θα το έκαναν πέντε ολόκληρα χρόνια που είχαν την ευθύνη του!

Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να «παίξουν» με το μέγεθος του ποσού αγνοώντας επιδεικτικά τον όγκο και την εξειδίκευση της εργασίας!
Στη διάρκεια των τριών ετών αυτή η Δημοτική Αρχή ανέθεσε δεκάδες υποθέσεις σε πλειάδα δικηγόρων, οι οποίοι ανάλογα με την εμπειρία τους και την εξειδίκευση τους, όχι μόνο δεν αποκλείστηκαν από τον Δήμο, αλλά απεναντίας τιμήθηκαν!

Για κάθε υπόθεση και ένας δικηγόρος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για αυτήν.
Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν δυνατόν να ανατεθεί σε πολλούς δικηγόρους, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ήταν εξειδικευμένοι, διότι δεν θα μπορούσε να την παρακολουθήσει η υπηρεσία με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσουν τα συμφέροντα του Δήμου από τυχόν λάθη και παραλήψεις είτε των υπηρεσιών μας είτε των δικηγόρων.

Μπορούν να μας πουν αυτοί που σήμερα αναρωτιούνται, γιατί ψήφιζαν τα πέντε προηγούμενα χρόνια, να αναθέτονται όλες οι υποθέσεις, επί παντός επιστητού, σε ένα δικηγορικό γραφείο και μάλιστα με προκλητικές αμοιβές; Τότε δεν υπήρχαν άλλοι δικηγόροι και μάλιστα «φθηνότεροι»;

Αναρωτιέται επικεφαλής παράταξης, ο οποίος είναι και δικηγόρος: «Απίστευτο… ακίνητα του Δήμου τα οποία έπρεπε να δηλωθούν στο κτηματολόγιο εδώ και 20 χρόνια δεν δηλώθηκαν ποτέ», καλά τα λέει μέχρι εδώ.
Το παράδοξο είναι ότι αυτός διετέλεσε Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος στην επί πέντε ολόκληρα χρόνια προηγούμενη διοίκηση χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε και αντί να επιβραβεύσει τη διοίκηση του Γ. Τσαμασλή, η οποία σε 11 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της διαπίστωσε το πρόβλημα και με την υπ. αρ. 13205/28-7-2020 απόφαση (ΑΔΑ: Ω1Λ5ΩΡ2-Ν32) σύστησε Ομάδα Εργασίας «για τη διασφάλιση της Δημοτικής Περιουσίας στο Κτηματολόγιο», την επικρίνει.

Τώρα θα αναφέρω τι έγινε επί της ουσίας μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες του Δήμου, για να φτάσουμε ως εδώ και να καταγράψουμε στο κτηματολόγιο «χαμένη» ακίνητη περιουσία του Δήμου αντικειμενικής αξίας περισσότερης των 2.000.000 ευρώ και εμπορικής αξίας περισσότερης των 3.000.000 ευρώ.

A. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος διενήργησε αρχικά:

– Ψηφιοποίηση 377 Πράξεων Τακτοποίησης και Αναλογισμού Αποζημιώσεων Οικοπέδων
– Έλεγχο ορίων των καταργούμενων κοινόχρηστων χώρων (τμήματα πρώην αγροτικών οδών που εμπίπτουν εντός οικοδομικών τετραγώνων). Οι χώροι αυτοί, ως την προσκύρωσή τους η οποία ολοκληρώνεται με καταβολή αναλογούντος τιμήματος και σύναψη συμβολαιογραφικής πράξης, αποτελούν ιδιωτική περιουσία του Δήμου.
– Αρχικό έλεγχο σε στοιχεία του Κτηματολογίου για τον εντοπισμό των περιπτώσεων που δεν βρίσκονται εντός γεωτεμαχίων του Δήμου Θερμαϊκού και περαιτέρω διασταύρωση με τηρούμενα στοιχεία αρχείου της Υπηρεσίας.
– Διαβίβαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο Γραφείο Δημοτικής Περιουσίας αφενός για καταχώρισή τους στο αρχείο της περιουσίας αλλά και περαιτέρω ενέργειες για την προστασία και την ορθή καταχώρισή τους στο κτηματολόγιο.
– Σύναψη συμφωνίας πλαίσιο, μέσω διαγωνισμού, τοπογραφικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της δημοτικής περιουσίας.
B. Tο Γραφείο Δημοτικής Περιουσίας διενήργησε εν συνεχεία:
– Νομική έρευνα στις ιδιοκτησίες (δικαιούχοι, δικαιώματα) στις οποίες βρέθηκαν να εμπίπτουν προσκυρούμενα τμήματα των κοινοτήτων Νέων Επιβατών και Περαίας για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία συντέλεσης των προσκυρώσεων, αντί του Δήμου Θερμαϊκού.
Για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των παραπάνω και λοιπών προτεινόμενων ενεργειών συστάθηκε η Ομάδα Εργασίας «για τη διασφάλιση της Δημοτικής Περιουσίας στο Κτηματολόγιο» με την αρ.πρωτ.13205/28-7-2020 απόφαση (ΑΔΑ: Ω1Λ5ΩΡ2-Ν32).
Μετά τα αποτελέσματα των παραπάνω ενεργειών, και τον δευτερογενή έλεγχο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος, έχουν αναδειχθεί 154 υποθέσεις προσκυρωτέων τμημάτων.
Ειδικότερα:
Tα προσκυρούμενα τμήματα στην Κοινότητα Νέων Επιβατών έχουν συνολική έκταση 2.748τμ. Λαμβάνοντας υπόψη μία μέση αντικειμενική τιμή 180€/τμ, αποτιμώνται σήμερα σε 494.649€.
Tα προσκυρούμενα τμήματα στην Κοινότητα Περαίας έχουν συνολική έκταση 7.081,14τμ. Λαμβάνοντας υπόψη μία μέση αντικειμενική τιμή 220€/τμ, αποτιμώνται σήμερα σε 1.557.851€.

Κλείνοντας, να διαβεβαιώσω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν σκορπά τα χρήματα των δημοτών, τα κάνει έργο και υπηρεσίες και τα σέβεται ως το τελευταίο ευρώ και όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πετάξουν λάσπη, αυτή θα γυρίζει πάνω τους!

Γιατί πολύ απλά… δεν είμαστε όλοι ίδιοι!”

Αφήστε μια απάντηση