Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Η αναγκαιότητα για εμβολιασμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Η αναγκαιότητα για εμβολιασμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λίνου και η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια της Γ’ κλινικής του Αττικού νοσοκομείου «ξεκαθαρίζουν το τοπίο» σχετικά με την αναγκαιότητα για εμβολιασμό των εγκύων γυναικών.

Η κ. Λινού. μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» κάλεσε όλες τις γυναίκες που είτε είναι έγκυες, είτε θηλάζουν να εμβολιαστούν αμέσως. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μια ανεμβολίαστη έγκυος αν νοσήσει, υπάρχει μεγαλύτερος από 3 φορές κίνδυνος να έχει σοβαρά προβλήματα τόσο η ίδια, όσο και το μωρό». Η σύσταση από τον αμερικάνικο ΕΟΔΥ είναι να εμβολιάζονται όλες οι έγκυες ανεξαρτήτου εβδομάδας εγκυμοσύνης.

Η παραπληροφόρηση γύρω από το ζήτημα

Όσων αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού όσων επιθυμούν να κάνουν παιδί αναφέρθηκε τόσο η κ. Λινού, όσο και η κ. Καλανταρίδου. Όπως χαρακτηριστικά λένε, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό κακή πληροφόρηση των ιατρών γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού και της εγκυμοσύνης και ειδικά ορισμένων γυναικολόγων. Εν μέρει, οφείλεται και στη σύγχυση που προκαλείται από το έγγραφο που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη της πανδημίας, όπου δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις εγκύων γυναικών ή γυναικών που επιθυμούν να εγκυμονήσουν.

Η κ. Καλανταρίδου επισήμανε πως : «στις ΗΠΑ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου μόνο το 3% των εγκύων είχε εμβολιαστεί και άρα πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελλάδα ακόμα και αν δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα»

Η κ. Λινού τόνισε πως όλοι οι γιατροί θα έπρεπε να λαμβάνουν συνεχής ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό και να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους καθώς προκύπτουν καινούρια δεδομένα εβδομαδιαία.

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχε και το νοσοκομείο «Αττικόν» γίνεται ξεκάθαρο πως έγκυες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία, έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και διανύουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους είναι πολύ ισχυροί επιβαρυντικοί παράγοντες για σοβαρή νόσηση.

Η διευθύντρια της της Γ’ κλινικής του Αττικού νοσοκομείου, τονίζει πως σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, αύξηση της πιθανότητας των αυτόματων αποβολών σε έγκυες που έχουν εμβολιαστεί, όπως επίσης παρατηρήθηκε μια νόσος στον πλακούντα για γυναίκες που νοσούν από κορωνοϊό και μπορούν να μεταδόσουν την ασθένεια στο μωρό.

Τα νέα μέτρα προστασίας
Η κ. Λινού σχολίασε πως τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το Σάββατο είναι άτολμα και πως θα έπρεπε να τονιστεί παραπάνω ότι τα μέτρα οφείλουν να τα εφαρμόζουν εξ ίσου και οι εμβολιασμένοι, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα σε 1,5 μήνα από τώρα.

Σχετικά με το ζήτημα των εκκλησιών ανέφερε, πως θα έπρεπε να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι σχετικά με την είσοδο των πιστών και να ακολουθούνται οι επίσημες οδηγίες της εκκλησίας που ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Εφιστά δε τη προσοχή όλων καθώς δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει ή ακόμη και να υπερβεί το νούμερο 10000.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:

Αφήστε μια απάντηση