Κεντρική Επιτροπή ΚΙΝΑΛ: Οι ομιλίες Γεννηματά, Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Καστανίδη

Κεντρική Επιτροπή ΚΙΝΑΛ: Οι ομιλίες Γεννηματά, Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Καστανίδη

Αντίστροφη μέτρηση για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής το οποίο έχοντας την αύρα του ΠΑΣΟΚ οδηγείται στις κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννήματα, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η Φώφη Γεννήματα ξεκίνησε λέγοντας πως ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις εσωκομματικές εκλογές για δυο βασικούς λόγους. Αρχικά ώστε «να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια» και δεύτερον ώστε «να μην αιφνιδιαστούμε από εθνικές εκλογές», καθώς όπως εκτίμησε οι πολιτικές του πρωθυπουργού οδηγούν εκεί. Aφησε για ακόμη μια φορά αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέδρου, υπογραμμίζοντας πως η Παράταξη δεν πρέπει να κάνει καμία στροφή προς τα Δεξιά. Επανέλαβε, μάλιστα, πως οποίος θέλει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί «έρθει να με βρει στο δεύτερο σπίτι μου -από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου- στην Χαριλάου Τρικούπη. Να του πω όσα σύμφωνα και φωνήεντα θέλει».

Η κυρία Γεννηματά υπενθύμισε ότι «εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ -αν και θα μπορούσα» και πρόσθεσε ότι «όσοι πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, τώρα πυροβολούν το ΚΙΝΑΛ. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα και να δημιουργηθεί κάτι νέο. Κάτι ενιαίο».

«Έκανα τα πάντα για να προστατεύσω το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η Φώφη Γεννήματα, υποστηρίζοντας ότι αν δεν είχε προχωρήσει στη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ «η Παράταξη θα είχε καταρρεύσει υπό το βάρος των χρεών και των συκοφαντιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». Χωρίς ΚΙΝΑΛ δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ και χωρίς το ΠΑΣΟΚ που είναι κινητήριος δύναμη, δεν θα υπήρχε ΚΙΝΑΛ».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος και επισήμανε πως «Πρέπει οι διαδικασίες μας να είναι ανοιχτές».

Όποιος θέλει να έρθει να με βρει να του πω όσα φωνήεντα θέλει
«Δεν χρειάζονται υπαινιγμοί», τόνισε στην ομιλία του, αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά.

«Εγώ δεν μιλώ για τα σύμβολα, μιλώ για την ουσία. Μπορούμε να κάνουμε το θαύμα. Οι μήνες που έρχονται δεν είναι για υπονοούμενα και αντιπαραθέσεις. Δεν χρειάζεται κλιμάκωση για ζητήματα που τα καταλαβαίνει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ».

Μιλώντας για τις διαδικασίες ζήτησε να γίνει ότι και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Τότε όπως είπε το 2017 «έχασα και χάρηκα, γιατί γιορτάσαμε την Δημοκρατία».

«Δεν κατάφεραν οι αντίπαλοι μας να μας αντικαταστήσουν. Δεν έχουν το ιστορικό βάρος για να δείξουν μια προοπτική» σημείωσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο απόλυτος σεβασμός στην Δημοκρατία και τους θεσμούς, είναι η βασική μας διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, επισήμανε πως πρέπει να την στηρίξει το ΚΙΝΑΛ αν και άφησε τις αιχμές του προς τα όσα δηλώνει ο πρωθυπουργός για αυτήν.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

«Δεν δέχομαι να πάρει το Κέντρο ο Μητσοτάκης ούτε την Κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε στην ομιλία του στην ΚΕ του του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε την Ελλάδα θέλω να πω πως ειμαι υπερήφανος για τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου ειμαι υπερήφανος για όλες τις δύσκολες επιλογές που κάναμε. Που ήμουν στη κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και στην κυβέρνηση που λέγεται Σαμάρα – Βενιζέλου.

«Συμφωνώ με την συντρόφισσα Γεννήματα για το ότι μόνος αυτός που δεν πράττει, δεν κάνει λάθη» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην ομιλία του στην ΚΕ του ΚΙΝΑΛ.

«Ελάχιστα μεγαλοποιούμε από το 2015 μέχρι σήμερα. Ψίχουλα. Όλοι συμφωνούμε ότι το 40% της ΝΔ δεν είχε μόνο δεξιούς ψηφοφόρους» συμπλήρωσε.

«Γιατί δεν πείθουμε;» αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προειδοποιώντας ότι στις δεύτερες εκλογές «μετά την απλή αναλογική θα συμπιεστούμε και από Δεξιά και από Αριστερά».

«Ελλαδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται. Πρέπει να δούμε τι οφείλουμε να αλλάξουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι όλα πάνε καλά. Εγώ αναλύσεις για να βρω ανεπάρκειες δεν πρόκειται να κάνω, το ζητήσουμε για την κοινωνία είναι οι θέσεις μας» τόνισε στην συνέχεια.

«Έχω δώσει τις θέσεις μου» είπε ακόμη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η φράση του «έχει δίκιο η συντρόφισσα Γεννηματά όταν λέει ότι δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει τίποτα».

Ο ίδιος ζήτησε ακόμη «Ριζοσπαστική αλλαγή του κράτους κατά της γραφειοκρατίας».

«Δεν μπορούμε να λέμε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Δικαιοσύνη. Οποίος τα λέει αυτά δεν είναι Δημοκράτης. Δεν υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος μας να είναι ευθύς» ανέφερε, θέλοντας να κόψει κάθε συζήτηση περί συνεργασίας με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

«Σύμβολο μας θα είναι το ΠΑΣΟΚ και χρώμα μας το πράσινο» είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εκλεγεί αυτός πρόεδρος του κόμματος. «Όλα από την αρχή» ήταν το μήνυμα του. Θα λειτουργήσω με 3 αντιπροέδρους αν βγω αρχηγός, τόνισε ακόμη.

«Ο Τσίπρας μου έβαλε στο στόμα ότι θα γίνω δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προσβολή και συκοφαντία. Οποίος μου το πει κατά πρόσωπο θα τον ρωτήσω τι έκανε κατά την συγκυβέρνηση. Όσοι τα λένε αυτά, έχουν δώσει και τα χέρια με ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον μας (…). Στήριξα τον Ευάγγελο Βενιζέλο… δεν βγήκαμε. Στήριξα στην συνέχεια τον Γιώργο Παπανδρέου στα δύσκολα. Όπως και την Φωφη Γεννηματά. Έχω αυτό το βιογραφικό ενότητας. Μπορεί να εγγυηθώ την ενότητα. Θα παλέψουμε» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

Το μήνυμα μας πρέπει να είναι η ενότητα, υπογράμμισε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Χάρης Καστανίδης.

«Δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός ή ο διχασμός» συμπλήρωσε.

Ο Χάρης Καστανίδης, αναφερόμενος στην ατάκα της Φώφης Γεννήματα ότι «όποιος θέλει να έρθει να του πω τα φωνήεντα» αναρωτήθηκε φανερά εκνευρισμένος «είναι διάλογος αυτός;». Και συμπλήρωσε: «Αυτό μας κόστισε στο παρελθόν όπως είπε νωρίτερα στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου».

«Έχουμε ανάγκη την αυτόνομη πορεία. Δεν πρέπει δηλαδή να έχει κάποιος ανάγκη την στήριξη μεγάλων ομίλων και συμφερόντων, αυτή είναι η πρώτη μου παρατήρηση. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα» είπε ακόμη, «φωτογραφίζοντας» τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Αν έχουμε 138 χιλιάδες μέλη θα πρέπει να σταματήσει η συνεδρίαση για να πάμε στο Σύνταγμα και να πούμε ότι έχουμε περισσότερα μέλη από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε στην συνέχεια αναφορικά με τον μητρώο μελών και φίλων.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέσα στην μέρα εγώ μπορώ να σας δώσω 5.000 υπογραφές πολιτών» σημείωσε.

Έχει δίκιο ο Ανδρουλάκης που τόνισε τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών, πρόσθεσε.

«Εγώ, λοιπόν, ζήτω εφαρμογή του καταστατικού!» τόνισε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπράξουμε με την Δεξιά. Να κάνουμε το καλύτερο. Πάνω από όλα σεβασμός στην ενότητα του Κινληματος, υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του.

Αφήστε μια απάντηση