Κίνητρα στους νέους για να σταματήσουν να μένουν με τους γονείς τους

Κίνητρα στους νέους για να σταματήσουν να μένουν με τους γονείς τους

Εκτός από τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που φαίνεται πως θα πρωταγωνιστήσουν στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ, άλλη μια ομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου πακέτου. Πρόκειται για τους νέους και το πώς θα μπορέσουν να αποκτήσουν κατοικία. Ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές ο πρωθυπουργός, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις του.

Το σχέδιο θα περιέχει προγράμματα που θα ενεργοποιήσει η ΔΥΠΑ για εργαζόμενους, ανέργους αλλά και νέους. Η ΔΥΠΑ μπορεί να συμβάλλει με διαφορετικά εργαλεία ώστε οι νέοι να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια κατοικία με χαμηλό κόστος.

Το μοντέλο το οποίο φαίνεται πως έχει προκριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εκείνο του rent to own. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που δεν μπορεί να αποκτήσει σπίτι μέσω στεγαστικού δανείου, λόγω κόστους, να νοικιάζει για κάποια χρόνια το σπίτι του μέσω της ΔΥΠΑ και μετά από κάποια χρόνια να μπορεί να το αγοράζει σε μια χαμηλή τιμή. Ένα μοντέλο, δηλαδή, όπως αυτό που ισχύει στα αυτοκίνητα μέσω leasing.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα αλλά και bonus για τους καλοπληρωτές, καθώς θα «κερδίζουν» μέρος του σπιτιού. Δηλαδή, θα είναι δηλαδή πολύ μικρότερο το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουν κατά στη λήξη του προγράμματος για την απόκτηση του ακινήτου.

Επιπλέον θα ενεργοποιηθούν προγράμματα που θα αφορούν επιδοτούμενα δάνεια για ανέργους, νέους, εργαζόμενους με στόχευση τα νέα ζευγάρια για την αγορά πρώτης κατοικίας, για την επισκευή ή ανακατασκευή πρώτης κατοικίας.

Πολλοί νέοι, σχεδόν το 70% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό τους, ενώ ο Έλληνας αποφασίζει να φύγει από αυτό κοντά στα 30, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το όριο ηλικίας είναι πολύ μικρότερο.

Πηγή: moneyreview

Αφήστε μια απάντηση