Κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου-Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου-Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, Ντμίτρο Ορλόφ.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά»

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Το βίντεο ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια πληροφορία για την πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Δέκα φορές χειρότερα από το Τσερνόμπιλ

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Αντιφατικές πληροφορίες

Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια — όπου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, «χτυπήθηκε μονάδα» από ρωσικά πυρά και μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται στις φλόγες.

Το αντιληπτό επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητο, μετέδωσε από την πλευρά του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας ρωσικών πυρών βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης και ότι μια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον σταθμό τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς η κυβέρνησή του παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, όπου ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ξέσπασε φωτιά καθώς τα ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται «από όλες τις πλευρές», μετέδωσε το CNN.

«Πυρηνική τρομοκρατία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ – όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία -, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατη μέρα.

Αφήστε μια απάντηση