Κάντο όπως το Χαλάνδρι-Πως έλυσαν εκεί το θέμα με τους Ρομά

Κάντο όπως το Χαλάνδρι-Πως έλυσαν εκεί το θέμα με τους Ρομά

Με αφορμή μία ανάρτηση του Γιώργου Χατζηβαλάση, ο οποίος αναφέρει ως παράδειγμα τον Δήμο Χαλανδρίου και τις κινήσεις που έκανε αυτός ο Δήμος για να λύσει το θέμα με τους Ρομά (παρόμοιο με αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε εμείς στα Τσαϊρια), το BestCity.gr, έψαξε το ζήτημα, προσπαθώντας να αναζητήσει λεπτομέρειες για το τι έγινε, επιτέλους, στο Χαλάνδρι και δεν γίνεται εδώ.

Το 2019, λοιπόν, το σχετικό σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κι έτσι, η Περιφέρεια Αττικής, ενέκρινε ένα κονδύλι ύψους 850.000 ευρώ. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε, μεταξύ άλλων, επιδότηση ενοικίου και οργανισμών κοινής ωφέλειας σε 40 οικογένειες για τρία χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης) στον Δήμο Χαλανδρίου και σε όμορους δήμους, καθώς και δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική ενσωμάτωση των οικογενειών Ρομά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα, να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος για τη στεγαστική και κοινωνική ένταξη των Ρομά που είχαν απομείνει στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, μέσω της εγκατάστασης ανά οικογένεια στον αστικό ιστό, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την οριστική κατάργηση του καταυλισμού και για τον λόγο αυτό κατέθεσε ένα έκτακτο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να στηρίξει οικονομικά τον Δήμο.

“Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η ομόφωνη θέση όλων των δημοτικών παρατάξεων για την ανάγκη διάλυσης του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο και τη λύση του στεγαστικού θέματος, που κρατάει σχεδόν 40 χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε με τεράστια αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και την πόλη, μια απόφαση που δηλώνει ξεκάθαρα την ομοθυμία του να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή”, δήλωσε τότε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Η αλήθεια είναι πως υπήρξε ένα θέμα με τις τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, αλλά το σχέδιο προχώρησε και προχωράει, ενώ η περιοχή Πάτημα απελευθερώθηκε από τα τσαντίρια. Εκεί υπήρξε σχέδιο το οποίο τέθηκε από τον Δήμο Χαλανδρίου και μπήκε σε εφαρμογή, κάτι που δεν γίνεται στα μέρη μας.

Το να ανεμίζει κανείς μια δικαστική απόφαση, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, μόνο για τις εντυπώσεις, δεν είναι σώφρον. Το θέμα των Ρομά στα Τσαϊρια θα λυθεί μόνο με έναν παρόμοιο τρόπο, τύπου Χαλανδρίου. Η “τεχνογνωσία” υπάρχει, ας την αναζητήσουν οι υπεύθυνοι, ας την φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί, πια, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Αφήστε μια απάντηση