Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για τις εκδηλώσεις της Αγίας Τριάδας

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για τις εκδηλώσεις της Αγίας Τριάδας

Αναφορά στο διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της ανατολικής Θράκης που έγιναν στην Αγία Τριάδα, έκανε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Τις εκδηλώσεις κάλυψε με αναλυτικά ρεπορτάζ το BestCity.gr το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε:

Δείτε την αναφορά:

“Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή στην Αγία Τριάδα ακτής του δήμου Θερμαϊκού πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις το διήμερο 2 και 3 Απριλίου.

Με την συνδιοργάνωση του ιερού ναού Αγίας Τριάδος, Ακτής, και του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Σάββατο 2 Απριλίου το απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πρώτων προσφύγων οικιστών του χωριού στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος. Έπειτα ακολούθησε λαμπαδηδρομία στους δρόμους του χωριού με κατεύθυνση το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εκεί πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια του Θρακικού ξεριζωμού παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Γεώργιο Μάνο με θέμα “Ο ξεριζωμός του θρακικού ελληνισμού”. Αμέσως μετά, η θεατρική ομάδα “Φύρδην Μίγδην” του Συλλόγου παρουσίασε θεατρικό αφιέρωμα.

Την Κυριακή 3 Απριλίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ξεριζωμένων Θρακιωτών. Μετά την απόλυση κατευθύνθηκαν όλοι στην προκυμαία όπου τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη και ρίψη στεφάνων. Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί πένθιμη ανάκρουση κωδώνων στους ιερούς ναούς όλης της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Τον γενικό συντονισμό και την διοργάνωση από μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Παπαδόπουλος, εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Τριάδος, Ακτής”.

Αφήστε μια απάντηση