Εφιαλτική πρόβλεψη: “Μπορεί να φτάσουμε ως το 2024 για να τελειώσουμε με τον ιό”

Εφιαλτική πρόβλεψη: “Μπορεί να φτάσουμε ως το 2024 για να τελειώσουμε με τον ιό”
Syringes filled with a dose of the Covid-19 vaccine await to be administered at the Kedren Community Health Center on January 25, 2021 in Los Angeles, California. - While vaccination priority is given to people including healthcare workers and the elderly, some outside the priority tiers are waiting in line to potentially receive a dose that needs to be administered before it expires and goes to waste. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) (Photo by PATRICK T. FALLON/AFP via Getty Images)

Εφιαλτική πρόβλεψη απο τον καθηγητή, Γιώργο Ατσαλάκη, από το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Ο κ. Ατσαλάκης και η επιστημονική ομάδα του αναδεικνύουν μέσα από τα επίσημα δεδομένα τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και τις στάσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία γύρω από την πανδημία.

«Οι αναλύσεις μας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον ιό μέσω των εμβολιασμών. Αν περιοριστεί η μετάδοση του ιού θα αποτρέψουμε την πιθανή μετάλλαξή του σε ένα άλλο πιο ισχυρό στέλεχος», τονίζει, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη προστασία έναντι του ιού λόγω των lockdown και της πιστής χρήσης των μέτρων.Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει τώρα, επομένως οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό και έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, σε σχέση με τους εμβολιασμένους, ειδικά αυτή την περίοδο που το στέλεχος «Δέλτα» είναι από 60% έως 100% πιο μεταδοτικό».

Και ρίχνει τη “βόμβα”: «Όταν θα δούμε μία μετάλλαξη του ιού που θα έχει εξασθενήσει θα έχουμε άλλο τόσο χρόνο να διανύσουμε μέχρι να εξαλειφθεί το φαινόμενο και να αρθούν εντελώς τα μέτρα. Ο ιός εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2019 στην Κίνα έχουμε κλείσει δυο χρόνια. Αν η επόμενη μετάλλαξη είναι ασθενέστερη από τη «Δέλτα» θα χρειαστούμε άλλα δυο με δυόμιση χρόνια. Μπορεί να φτάσουμε δηλαδή στο 2024. Και αυτό είναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Δυστυχώς, αφήνουμε τις αρνητικές φωνές να υπερισχύουν ενώ τα επιχειρήματα είναι πολλά και σημαντικά».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση