Εφιαλτικό σενάριo: Πρόβλεψη για 12.000 κρούσματα, 800 διασωληνωμένους και 120 νεκρούς κάθε μέρα (BINTEO)

Εφιαλτικό σενάριo: Πρόβλεψη για 12.000 κρούσματα, 800 διασωληνωμένους και 120 νεκρούς κάθε μέρα (BINTEO)

Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες είναι εφιαλτικά με αιχμή τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι επιστήμονες προβλέπουν 12 χιλιάδες κρούσματα ανά 24ωρο, 800 διασωληνωμένους και 120 νεκρούς κάθε μέρα. «Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος.

«Το κύμα αυτό είναι το πιο καταστροφικό, το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», τόνισε.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. Η αλλαγή του καιρού η ταχύτητα της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα, έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κρούσματα και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη.

Εφιαλτικά σενάρια για τον Νοέμβριο
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, τότε θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους.

«Στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εξαπλώνεται η πανδημία. Στις 1 Νοεμβρίου είχαμε 5449 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα 6700 ενώ και στις 3 του μηνός είχαμε 6150 κρούσματα. Στις 4 του μηνός φτάνουμε στα 6808 κρούσματα ενώ η εβδομάδα κλείνει με 6909 κρούσματα», πρόσθεσε.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται 450 άτομα ενώ από την αρχή του μήνα και μέσα σε μόλις 5 ημέρες 250 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Πεθαίνουν ανεμβολίαστοι
Είναι ενδεικτικό πως το 85% των θανάτων του Οκτωβρίου ήταν άνθρωποι ανεμβολίαστοι με το 82% ηλικίας άνω των 65 ετών.

H κυβέρνηση ενεργοποιεί τα σχέδιο για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και από ιδιώτες γιατρούς με αμοιβή τα 250 ευρώ ανά εφημερία χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο της επιστράτευσης εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση