Ερχεται lockdown για τους ανεμβολίαστους-Σενάριο για κλείσιμο των σχολείων

Ερχεται lockdown για τους ανεμβολίαστους-Σενάριο για κλείσιμο των σχολείων

Αν ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπεράσει τους 600 τότε η λήψη μέτρων θα είναι μονόδρομος. Με 600 άτομα διασωληνωμένα, 10.000 κρούσματα την ημέρα και τον δείκτη θετικότητας πάνω από το όριο συναγερμού του 6% κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει. Γιατί τα 10.000 κρούσματα μετά από λίγες μέρες θα δώσουν και άλλες διασωληνώσεις και έτσι ο φαύλος κύκλος των ΜΕΘ δεν θα κλείσει ποτέ.

Εκεί λοιπόν όσες διαψεύσεις και αν γίνουν τώρα, δεν θα υπάρχει επιλογή. Θα πάμε σε γενικό lockdown για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στο ΕΣΥ, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα. Θα δούμε μέτρα και απαγορεύσεις, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους και όχι σε όσους έχουν κάνει το καθήκον τους απέναντι στους ίδιους και την κοινωνία.

Το βέβαιο είναι ένα. Εάν το αρνητικό σενάριο γίνει πραγματικότητα τότε οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν τις εορτές, γιατί η αγορά περιμένει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά για να ανασάνει ξανά.

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εισηγηθεί το μέτρο αυτό τις επόμενες μέρες κιόλας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για τα σχολεία.

Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και μέχρι και σήμερα καταγράφονται όλο και πιο αυξημένα κρούσματα σε παιδιά από 4 ως 18 χρονών, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι εμβολιασμένα αφού δεν εντάσσονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όλο αυτό το διάστημα ο κορονοϊός φαίνεται να δείχνει… προτίμηση σε παιδιά από 4 ως 18 χρονών καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων αφορά αυτή την ηλικιακή ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης οκτώ παιδιά με κορονοϊό!

Την εβδομάδα 11 – 17 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 4.493, αποτελώντας το 26% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν 5.970 νέες μολύνσεις στις ηλικίες 4 – 18 ετών, ενώ μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν εντοπιστεί 4.493 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 5.970 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 4 – 18 ετών για την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου, αντιστοιχούν στο 27% του συνόλου των κρουσμάτων που εντοπίζονται στην χώρα το ίδιο διάστημα.

Την εβδομάδα 25 ως 31 Οκτωβρίου, επιβεβαιώθηκαν 6.682 νέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 ως 18 ετών. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Η επιθετικά αυξητική τάση του κορονοϊού στα παιδιά έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Και μπορεί τα περισσότερα να είναι ασυμπτωματικά, όμως η εικόνα αυτή δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Στους λοιμωξιολόγους επικρατεί έντονη ανησυχία για αυτό προσανατολίζονται και σε μέτρα εξπρές ενώ η επιτροπή συζητάει νέες οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία στην περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα σε μαθητή. Ο βασικός προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα τελικά εάν εντοπίζεται κρούσμα, σε αυτό το νέο πιο επιθετικό κύμα της επιδημίας. Όλα αυτά δε φαίνεται πως μπορούν να περιορίσουν τον ιό.

Ένα από τα σενάρια που πλέον – εξαιτίας των ολοένα και πιο επιβαρυντικών στοιχείων – αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» και κερδίζει έδαφος και μεταξύ των ειδικών, είναι το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία από τις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών.

Αφήστε μια απάντηση