Ερχεται κύμα ανατιμήσεων σε όλη τη χώρα σε φρούτα και λαχανικά

Ερχεται κύμα ανατιμήσεων σε όλη τη χώρα σε φρούτα και λαχανικά

Η καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο φέρνει πλημμύρα αυξήσεων, αλλά και ελλείψεων σε φρούτα, λαχανικά και κηπευτικά είδη.

Στη Λάρισα τα ράφια έχουν σχεδόν αδειάσει. Πριν ακόμα τραβηχτούν τα νερά από το θεσσαλικό κάμπο, οι ανατιμήσεις, ειδικά στις πληγείσες περιοχές, έχουν ήδη καταγραφεί.

Οι πωλητές δεν μπορούν πια να προμηθευτούν το εμπόρευμά τους από την πλημμυρισμένη λαχαναγορά της Λάρισας.

Ενδεικτικά, στην Καρδίτσα:

-Μαρούλια 3€/kg (από 2,5€/kg)
-Αγγούρια 1€/τμχ (από 0.80€/τμχ)
-Τομάτες 2.80€/kg (από 2.50€/kg)

Και στο πολύπαθο Μουζάκι:

-Αγγούρια 0,80€/τμχ (από 0.60€/τμχ )
-Πατάτες 1,10€/kg (από 1€/kg)
-Τομάτες 2,5 €/kg (από 2 €/kg)

Η Θεσσαλία έχει 4.146.446 καλλιεργήσιμα στρέμματα από τα συνολικά 28.419.963 στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα, τροφοδοτεί τη χώρα με το 63,5% των αχλαδιών, το 43,5% των μήλων, το 34% σκληρού σίτου, το 18,3% βόειου κρέατος, το 9,6% αμνοεριφίων, το 7,5% χοιροτροφικής παραγωγής, το 22% πρόβειου γάλακτος και το 10% αγελαδινού γάλακτος.

Δεν θα αργήσουν, τα προβλήματα που εντοπίζονται στις θεσσαλικές πόλεις, να εξαπλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Στις λαϊκες αγορές της Αττικής κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ισχυρών… ανατιμήσεων-ίσως και πρόσκαιρων ελλείψεων- από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.

Πάντως, ο πρόεδρος των πωλητών λαικών αγορών, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές, φοβούμενος ότι από τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να εμφανίζονται κρούσματα αισχροκέρδειας, καθώς θεωρεί ότι στην πρωτεύουσα δεν δικαιολογούνται ανατιμήσεις στις λαικές αγορές.

Μάχη με την ακρίβεια θα δώσουν οι καταναλωτές και στα σουπερ μαρκετ, καθως μαζί με το κόστος των προιόντων εκτινάσσεται και το κόστος μεταποίησης. Χιλιάδες είναι οι βιομηχανίες που επλήγησαν στην περιοχή, και η καταστροφή αυτή θεωρείται σίγουρο ότι θα επιβαρύνει τον οικιακό προϋπολογισμό.

Αφήστε μια απάντηση