Επανακάμπτει ο κορωνοϊός-Θερίζει η “Ομικρον 2” (ΒΙΝΤΕΟ)

Επανακάμπτει ο κορωνοϊός-Θερίζει η “Ομικρον 2” (ΒΙΝΤΕΟ)

Αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, με τα κρούσματα χθες να φθάνουν τα 22.694.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε πως ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει.

«Ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί. Το ‘Όμικρον 2’ δεν είναι καινούργιο, βγήκε την ίδια εποχή που βγήκε και το κλασικό Όμικρον. Σε σχέση με το αρχικό στέλεχος έχει 16 διαφορετικά αμινοξέα στην πρωτεΐνη που συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα».

Ο καθηγητής επισήμανε πως τα συμπτώματα της «Όμικρον 2» είναι ηπιότερα και η νόσηση πιο ελαφριά, αφού πλέον μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είτε είναι πλήρως εμβολιασμένο είτε έχει νοσήσει.

«Το 90 % των θανάτων είναι στους ανθρώπους πάνω των 60 ετών και εκεί πρέπει να εστιάσουμε ως κοινωνία».

Όπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ο αριθμός των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και στη χαλάρωση των μέτρων, κυρίως το 3ημερο της Καθαράς Δευτέρας.

«Οι μάσκες προστάτευαν και από τους άλλους ιούς».

Σχετικά με τον εμβολιασμό με 4η δόση, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτό δε θα είναι απαραίτητο για τον γενικό πληθυσμό.

«Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα κάνουν το νέο εμβόλιο που ήδη δοκιμάζεται και μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε. Είναι πιο προσαρμοσμένο και πιο αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει 4η δόση όλος ο πληθυσμός».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο εμβολιασμός αφήνει μεγαλύτερη ανοσία σε σύγκριση με τη φυσική νόσηση.

«Αυτός που έχει νοσήσει είναι λιγότερο καλυμμένος από αυτόν που έχει κάνει τον πλήρη εμβολιασμό. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός αφήνει καλύτερη προστασία από τη φυσική νόσηση».

Αφήστε μια απάντηση