Εξαδάκτυλος για διακοπές: ” Από αυτή την εβδομάδα θα δούμε κάποια επίπτωση σε νοσηλείες και εισαγωγές”

Εξαδάκτυλος για διακοπές: ” Από αυτή την εβδομάδα θα δούμε κάποια επίπτωση σε νοσηλείες και εισαγωγές”

«Μετά από 2 εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις στην πανδημία από την επιστροφή των ανθρώπων που κάνουν διακοπές. Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα δούμε κάποια επίπτωση σε νοσηλείες και εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τον Γιώργο Πίκουλα.
Ο μόνος τρόπος, όπως είπε, η επέκταση των εμβολιασμών είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια ισορροπία με «ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία» και «χωρίς βαριές επιπτώσεις στην υγεία μας και στο ΕΣΥ». «Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Μόνη εναλλακτική το lockdown, που δεν το θεωρώ λογικό ούτε πιθανό, με τα 2/3 των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα συναντηθούμε με τον ιό προσεχώς, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι όσοι θα είναι εμβολιασμένοι θα έχουν μια καλύτερη έκβαση», υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη ειδικά όσων είναι άνω των 50 πρέπει να φτάσει στο 100% στις επόμενες εβδομάδες, «όταν ο ιός θα έρθει στις πόλεις με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου».

Επανέλαβε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι «προστατεύονται από βαριά νόσο και θάνατο» και χαρακτήρισε ως «τραγική εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα», τον πρώτο θάνατο ενός πλήρως εμβολιασμένου ανθρώπου στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες ανεμβολίαστοι. Επισήμανε, δε, ότι όσοι εμβολιάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου θα χρειαστούν σιγά- σιγά μια “αναμνηστική δόση” για να ενισχύσουν την άμυνά τους.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, κάλεσε τους εργαζόμενους σε δομές Υγείας και γηροκομεία που βγήκαν σε αναστολή, να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις δουλειές τους, λέγοντας πώς αυτή η κίνηση είναι «αναγκαία και σωτήρια».

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, το προσωπικό και να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζουν με ευπαθή άτομα στις οικογένειές τους. Πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με τη συνεργασία γονέων και παιδιάτρων, «και αφού έχουν ήδη εμβολιαστεί τα μέλη των οικογενειών τους».

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση