Ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός με τις τράπεζες: ” Βάλτε πλάτη” (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός με τις τράπεζες: ” Βάλτε πλάτη” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπροστά στον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενοχλημένος, ζήτησε από τις τράπεζες να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν τους ευάλωτους και συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

«Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μια λύση η οποία θα είναι θετική, πρώτα και πάνω από όλα, για τους δανειολήπτες, αλλά και για τους καταθέτες αλλά, τελικά πιστεύω, και για τις ίδιες τις τράπεζες».

Στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε:

– Απορρόφηση μέρους της αύξησης των επιτοκίων

– Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων

– Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών

Ποιους αφορά
Το μέτρο αφορά 20 με 30.000 ευάλωτους και συνεπείς δανειολήπτες για τους οποίους οι τράπεζες καλούνται να καλύψουν το 50% της αύξησης των τόκων στο στεγαστικό τους δάνειο.

Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία δόση δανείου η οποία τον Ιούλιο ήταν στα 500 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 600 ευρώ, τα 50 ευρώ της αύξησης θα τα αναλάβει η τράπεζα και έτσι ο δανειολήπτης θα πληρώνει τελικά 550 ευρώ τον μήνα.

«Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις, στις προμήθειες, αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με νόμο της κυβέρνησης κανένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος δε θα πάρει bonus για το 2022.

Αισιόδοξη πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εάν συνεχιστεί η πολιτική των επιτοκίων εμφανίζεται η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο και στους αναλυτές ότι με κάθε τρόπο ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες».

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2022 στις 14 και 15 Δεκεμβρίου καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο δημιουργούν προϋποθέσεις για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από τις 75 μονάδες βάσης.

Δείτε το ρεπορτάζ από το MEGA:

Αφήστε μια απάντηση