Εμβόλια: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις-Η αποτελεσματικότητα της κάθε εταιρίας

Εμβόλια: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις-Η αποτελεσματικότητα της κάθε εταιρίας

Διαβάστε έξι απαντήσεις σε έξι συχνές ερωτήσεις για τον covid 19, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έτσι όπως προκύπτουν μέσα από ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου:

1. Ποια εμβόλια έχουν αδειοδοτηθεί και είναι διαθέσιμα για εμβολιασμό;

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι τα: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και Johnson&Johnson.

2. Πόσο διάστημα μεσολαβεί από την 1η και τη 2η δόση ανά εμβόλιο;

Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.
AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους.
Moderna: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.
Johnson & Johnson: Το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση και όποιος το λάβει ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.

3. Θα πρέπει να αναβάλλεται ο εμβολιασμός μου εάν είμαι κρούσμα κορωνοϊού ή στενή επαφή κρούσματος;

Ναι, και στις δύο περιπτώσεις, ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται.

Οι πολίτες που έχουν διευθετημένο ραντεβού και στο ενδιάμεσο έχουν προκύψει είτε ως στενή επαφή κρούσματος είτε ως θετικό κρούσμα, μπορούν να ζητήσουν επαναπρογραμματισμό του.

4. Πότε διενεργείται ο εμβολιασμός μετά από ασθένεια με COVID-19;

Ο εμβολιασμός διενεργείται εντός τριών (3) μηνών μετά την ανάρρωσή και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 42 ημέρες μετά από την ανάρρωση/οροαρνητικότητα στα διαγνωστικά τεστ.

5. Πότε διενεργείται ο εμβολιασμός στις επαφές κρούσματος;

Στις περιπτώσεις επαφών, η διενέργεια εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μετά το πέρας της περιόδου του αυτοπεριορισμού. Στην περίπτωση που η επαφή εξελιχθεί σε θετικό κρούσμα, ο εμβολιασμός διενεργείται εντός τριών (3) μηνών μετά την ανάρρωσή και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 42 ημέρες μετά από την ανάρρωση/οροαρνητικότητα στα διαγνωστικά τεστ.

6. Ποιο είναι το ποσοστό προστασίας μετά από κάθε δόση ανά εμβόλιο;

Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.
AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.
Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.
Johnson&Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Αφήστε μια απάντηση