Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα την ώρα που «θερίζει» η τριδημία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα την ώρα που «θερίζει» η τριδημία (ΒΙΝΤΕΟ)

Εν μέσω έξαρσης των ιώσεων, οι ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά, αντιικά και αντιβιοτικά φάρμακα είναι σοβαρές.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, την ώρα που η τριδημία, ο κορωνοϊός και η αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων «ρίχνουν» ολοένα και περισσότερους πολίτες στο κρεβάτι.

Όπως αναφέρουν καταναλωτές και φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η αιτία δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση κάποιων προϊόντων.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων παίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ανέφερε σχετικά: «Υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα παιδιά -και στην Ευρώπη-, είναι μία δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Μπουλμπασάκος μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» επεσήμανε το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, συγκεκριμένα σημείωσε: «Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλες ελλείψεις, ιδιαίτερα σε αντιικά φάρμακα. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να το δει».

Στα αίτια της έλλειψης των φαρμάκων ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής ανέφερε το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών και επεξήγησε ότι λόγω ότι τα φάρμακα είναι πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, κάποιοι ευνοούνται να κάνουν εξαγωγές.

«Υπάρχει ειδική νομοθεσία που επιβάλλει πρώτα να καλύπτεται πρώτα η αγορά της Ελλάδας και μετά να γίνονται εξαγωγές», τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα.

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης διευκρίνισε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Παραδοσιακά ο μήνας Νοέμβριος είναι ο μήνας που γίνεται το εμβόλιο της γρίπης, όμως μπορούμε να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι όμως φρόνιμο να το κάνουμε την στιγμή που νοσούμε από μία ιογενή λοίμωξη».

Καταλήγοντας ο ιατρός ανέφερε ότι φέτος παρατηρήθηκε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και για τον κορωνοϊό και για την γρίπη στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

bestcity

bestcity

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *