Δράση Πολιτών: “Ομόφωνα δεκτή η πρότασή μας”

Δράση Πολιτών: “Ομόφωνα δεκτή η πρότασή μας”

Ανακοίνωση της Δράσης Πολιτών για την ένταξη της αποζημίωσης των ιδιοκτητών του Ο.Τ.64 της Αγίας Τριάδας στο Πράσινο Ταμειο.

Αναλυτικά:

“Στην χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση μας, για την ένταξη της αποζημίωσης των ιδιοκτητών του Ο.Τ.64 της Αγίας Τριάδας στο Πράσινο Ταμειο.

Με απλά λόγια, όταν εντάσσεται μια περιοχή στο Σχέδιο Πόλεως, κάποιες ιδιοκτησίες δεσμεύονται για την μελλοντική δημιουργία δομών δημοσίου συμφέροντος (σχολεία, εκκλησίες, πάρκα κλπ) που θα εξυπηρετήσουν τους νέους κατοίκους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των ιδιοκτητών της γης. Έτσι, ο νόμος ορίζει ότι αν παρέλθει άπρακτη μια τακτή προθεσμία χωρις την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, τότε οι ιδιοκτήτες μπορούν να ζητήσουν την άρση της δέσμευσης της γης τους.

Αυτό είχε γίνει πριν από 15 χρόνια σε τμήμα του ΟΤ 64 του Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Τριάδας, που είχε δεσμευτεί σαν χώρος πρασίνου, χωρις να έχει μέχρι σήμερα αποζημιωθεί. Το χειρότερο, όμως είναι, οτι στον Προϋπολογισμο του 2021 δεν έχει προβλεφθεί ούτε 1 Ευρώ για αποζημιώσεις αυτού του είδους, παρά την δίκη μας πρόταση. Έτσι οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν δικαστικά και πέτυχαν την ακύρωση των προβλέψεων του Ρ/Σ.

Επειδή υπάρχει η ανάγκη εξασφάλισης Κοινόχρηστων Χώρων και χώρων πρασίνου στο Δήμο μας και ιδιαίτερα στην Δημοτική Κοινότητα της Αγίας Τριάδας, οι οποίοι κινδυνεύουν να απωλέσουν το χαρακτήρα τους και να μετατραπούν σε οικοδομήσιμους χώρους, καθιστώντας δυσμενέστερες τις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, καλέσαμε τον δήμαρχο να ενεργήσει άμεσα για την διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου μας και την ένταξη της εν λόγω αποζημίωσης στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να αποζημιωθούν χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος, αφού οι πόροι από τα Προστίμα αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης συγκεντρώνονται και διατίθενται σε προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών που έχουν επέλθει στο περιβάλλον.

Στην χτεσινή συνεδρίαση (2/6/2021) η πρόταση μας έγινε ομόφωνα δεκτή και πάρθηκε απόφαση για την ένταξη της αποζημίωσης αυτής στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο, ώστε και οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν και να διατηρηθεί ο χώρος πρασίνου προς όφελος των δημοτών μας”.

Αφήστε μια απάντηση