Βόας της αμμου εντοπίστηκε στον υγρότοπο της Επανομής

Βόας της αμμου εντοπίστηκε στον υγρότοπο της Επανομής

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία δημοσίευσε ο κ. Κώστας Καρπαδάκης. Εχει να κάνει με τον Βόα της άμμου, ένα φίδι διόλου επικίνδυνο το οποίο βρίσκεται στα μέρη μας! Στον υγρότοπο της Επανομής…

“Εχει εντοπιστεί και στην περιοχή του υγρότοπου Επανωμής ένα απο τα πιο ξεχωριστά ερπετα της χωρας μας, ο Βόας της άμμου (Eryx jaculus). Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθυσμό του στην περιοχή, αλλά είναι ένα απο τα φίδια που είναι σίγουρα στην κατηγορία ευάλωτα έως κινδυνευοντα, αφού ο βιότοπός τους έιναι συνηθως αμμοθίνες και περιβάλλοντα σαν αυτό του Φαναριού, τα οποία δέχονται τις γνωστές κακοποιήσεις απο εποχούμενους με 4Χ4, εντούρο και γουρούνες.
Ο Βόας της αμμου είναι ένα μικρό έως μεσαίου μεγεθους φίδι (το πολύ 60-80 εκ μεγεθος), που πιο πολύ μοιαζει με μεγαλο σκουλήκι, αφού εχει πολύ κυλινδρικό χοντρό σώμα και ουρά και κεφάλι δεν ξεχωρίζουν εύκολα. Συγγενεύει ταξονομικά με τον Βόα, εξ ου και το όνομά του, τρέφεται με έντομα και τρωκτικά.
Είναι νυχτόβιο και αργοκίνητο, τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τον περνάει θαμμένο στην αμμο, στην οποία μπορεί και χώνεται ταχύτατα με ιδιαίτερη επιδεξιότητα. Μπορεί να το δούμε και ημερα την Ανοιξη όταν ειναι η περίοδος αναπαραγωγής και για λίγο καιρό το Φθινόπωρο.
Δεν έχει την παραμικρή επιθετική συμπεριφορά, ούτε καν δηλητήριο, ενω σχεδόν όλα τα φίδια, άμα τα πιάσεις μπορεί να επιχειρήσουν να σε δαγκώσουν, το συγκεκριμενο δεν αντιδρά καθόλου επιθετικά, ένα ακόμα στοιχείο που το κάνει ευάλωτο”, αναφέρει η ανάρτηση του κ. Καρπαδάκη.

Αφήστε μια απάντηση