Βαρθολομαίος: “Ο πρωτύτερος κόσμος δεν υπάρχει πια”

Βαρθολομαίος: “Ο πρωτύτερος κόσμος δεν υπάρχει πια”

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε αμοιβαίο σεβασμό κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών της Ρώμης. Παίρνοντας τον λόγο ,είπε:

«Μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη περίοδο, σαν να μην συνέβη τίποτα; Η απάντησή μας σε αυτό το ερώτημα είναι μόνον μια: ο πρωτύτερος κόσμος δεν υπάρχει πια και έχουμε στα χέρια μας την δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια νέα αρχή, μια αρχή που δεν μπορεί παρά να γίνει από κοινού».

«Ξαναρχίζουμε διακηρύττοντας και πάλι αυτό που η πανδημία έκανε σαφέστερο: το ότι ανήκουμε σε μια ενιαία ανθρώπινη οικογένεια, όλων των λαών της γης, αλλά και την προσοχή για την Πλάση. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε όλοι, σε κάθε επίπεδο, όχι μόνον τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά το ότι ανήκουμε σε ενιαία ανθρωπότητα, με όλες τις ιδιαιτερότητες, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητές της. Μια αρχή στην μετά πανδημική εποχή, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της όλα αυτά, με την απάλειψη κάθε αντίληψης διαφορετικότητας και μας βοηθά να αναγνωριστούμε ως μια ενιαία οικογένεια».

Η δεύτερη αρχή, σύμφωνα με τον κύριο Βαρθολομαίο, είναι να γνωρίσουμε την ταυτότητα του άλλου, να καταφέρουμε να τον ακούσουμε, «όχι για να γίνει ένα με μια διεθνή ταυτότητα, αλλά για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητά του».

Η τελευταία αρχή που υπέδειξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός: «Το να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ο διάλογος και το να ακούμε τον άλλο, κάνουν εφικτά τα όσα προανέφερα. Με το ξεπέρασμα των θρησκευτικών φονταμενταλισμών και των απόλυτων εθνικισμών. Διακηρύττοντας την δίκαιη δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης κοινωνίας και δημιουργώντας στιγμές αμοιβαίου εμπλουτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βαρθολομαίος.

Διότι «κύριος στόχος, είναι να ζήσουν οι λαοί εν ειρήνη» και «να προστατευθεί η δημιουργία του Θεού και ό,τι συνδέεται με αυτή». Διαφορετικά, κατέληξε ο ταγός της Ορθοδοξίας, «οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από τον κόσμο που αφήσαμε πίσω μας».

Αύριο, ο κύριος Βαρθολομαίος θα προσευχηθεί υπέρ της Ειρήνης στο Κολοσσαίο. Μια πρωτοβουλία στην οποία θα συμμετάσχει και ο πάπας Φραγκίσκος.

Αφήστε μια απάντηση