Ανακοίνωση της “Δράσης Πολιτών”

Ανακοίνωση της “Δράσης Πολιτών”

Η «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» με έγγραφο της ζητά από τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του, εν όψει της επιβολής τσουχτερού τέλους ταφής απορριμμάτων και την ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης.

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε:

“Κυριε Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται χρήση οικονομικών αντικινήτρων προς τους δήμους, που δεν παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες ανακύκλωσης, ώστε να αναγκαστούν να δημιουργήσουν και να προωθήσουν τις υποδομές ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος, από 1ης Ιανουάριου 2022 θεσπίζεται τέλος ταφής ύψους 20 ευρώ/τόνο, με σταδιακή αύξησή του στα 55 ευρώ/τόνο από 1ης Ιανουαρίου 2027, το οποίο θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και θα αξιοποιείται για ενίσχυση της ανακύκλωσης».

Η δημοτική παράταξη «Δράση Πολιτών» είναι σταθερά προσηλωμένη στη κουλτούρα της ανακύκλωσης, αλλά και της κυκλικής οικονομίας η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι:
• Η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων,
• Η αύξηση της ανακύκλωσης και
• Η μείωση της υγειονομικής ταφής.

Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα αυτό και έχουμε εκφράσει την αγωνία μας με εγγραφή τοποθέτηση μας από τον Μάιο του 2020, κρούοντες τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε. Ήδη σήμερα οι φόβοι μας επαληθεύονται με τον χειρότερο δυνατό τροπο.

Ο Δήμος μας, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα, πράγμα που συνεπάγεται την παραγωγή, εκτός των οικιακών, και μεγάλου όγκου επαγγελματικών απορριμμάτων. Ταυτόχρονα -σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία- ο Δήμος μας είναι ουραγός στις δράσεις της ανακύκλωσης, αφού κατατάσσεται τελευταίος από τους δήμους της «Ανατολικής». Συνολικά οδηγούνται για ταφή περί τις 25.000 τόνοι απορριμμάτων/χρόνο.

Από την 1/1/2022, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται και να αυξάνεται γεωμετρικά το τέλος ταφής απορριμμάτων (ξεκινά με 20 ευρώ/τόνο και θα αυξάνεται κατά 7 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει το 2027 στα 55!!! ευρώ/τόνο), σε συνδυασμό μάλιστα και με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων, που εκτινάχθηκε στα 78!!! ευρώ/τόνο (όμορος Δήμος πληρώνει μόλις 34 ευρώ/τόνο), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που θα πυροδοτήσει την αύξηση των Δημοτικών Τελών, με συνέπεια να μετακυληστεί ο λογαριασμός στους δημότες.

Μετά από τα παραπάνω, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αποτροπή του ενδεχόμενου αυτού, ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη βεβαρημένα Δημοτικά Τέλη, που πληρώνουν οι δημότες μας.

Για την
ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Γιώργος Χατζηβαλάσης”.

Αφήστε μια απάντηση