Αμετανόητοι αρνητές των εμβολιασμών μοναχοί και ιερείς-Συνάντηση Πλεύρη με τον Αρχιεπίσκοπο

Αμετανόητοι αρνητές των εμβολιασμών μοναχοί και ιερείς-Συνάντηση Πλεύρη με τον Αρχιεπίσκοπο

Την επισήμανση ότι οι ιερείς και οι μοναχοί στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εκτιμά ότι το 60%, 70%, «ίσως και παραπάνω» των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και τις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός, μόλις 54 ετών από κοροναϊό, εδώ στη μονάδα της Κρήτης», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.

Στο μεταξύ, Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο συναντήθηκαν νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για να συζητήσουν τις από κοινού πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβουν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Με δηλώσεις στην ΕΡΤ αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι ήταν εξαιρετικό το κλίμα στη συνάντηση και πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν υποστηρικτικός όπως είναι όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία.

Ακόμη, τόνισε ότι η Εκκλησία όλο αυτό τον καιρό βοήθησε το έργο της κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει η εμβολιαστική καμπάνια. Επίσης, συζητήθηκε το προνοιακό σχέδιο αλλά και το ζήτημα των δομών που κατασκευάζονται με τη βοήθεια της εκκλησίας.

«Πρέπει να είμαστε σε σύμπνοια, να δουλέψουμε μαζί για το καλό όλων» υπογράμμισε η κα Γκάγκα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Με ιδιαίτερη χαρά, σήμερα, υποδεχτήκαμε τον Υπουργό Υγείας, τον κύριο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και κουβεντιάσαμε διάφορα θέματα που σχετίζονται και με την Εκκλησία. Έργο σοβαρό και για την Εκκλησία είναι η ενασχόληση με την υγεία του ανθρώπου. του Ανθρώπου. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να είναι έργο μόνο δικό της. Είναι κυρίως της Πολιτείας και εμείς καλούμεθα να βοηθήσουμε. Επομένως, αυτό που λέμε για συναλληλία και συνεργασία που θέλουμε να επικρατεί στον χώρο μας, θέλουμε να είναι πραγματικότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ανταλλάξαμε απόψεις, θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους όσο το δυνατόν, καλύτερους για μια συνεργασία στα θέματα της πανδημίας, στα θέματα της αντιμετώπισής της, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα της Υγείας.

Έναν στόχο που βάλαμε είναι να κάνουμε όλοι μαζί μια επίσκεψη σε αυτά τα έργα της Αρχιεπισκοπής μας, μαζί με τον Υπουργό, την Αναπληρώτρια Υπουργό και τους συνεργάτες τους, να δούμε ποια είναι αυτά, πώς λειτουργούν, τι προσφέρουν. Είναι αλήθεια ότι πολλοί λένε «τι κάνει η Εκκλησία». Η Εκκλησία δεν είναι για να φωνάζει, για να ομιλεί, αλλά είναι και για να πράττει. Αυτό το «πράττειν» μας ενδιαφέρει περισσότερο να έρθει σε γνώση των ανθρώπων που πολλές φορές καταλογίζουν πολλά ημών των ιερέων, χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος το έργο μας. Έτσι, λοιπόν, για να μη σας κουράζω, χάρηκα σήμερα που έχουμε εδώ και τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό για να ξεκινήσουμε ένα έργο γνωριμίας, αλληλεγγύης, ένα έργο που το χρειαζόμαστε όλοι μας. Είπαμε, παραδείγματος χάριν, να επισκεφτούμε το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας στον Βαρνάβα που φιλοξενεί ανθρώπους με νοητική υστέρηση, να επισκεφτούμε το Κέντρο Γεροντολογίας που είναι στον Ωρωπό και είναι από τα σπουδαιότερα έργα στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε αυτή την περιοχή που θα κάνουμε την περιοδεία μας, να δούμε και τους παιδικούς σταθμούς, τις κατασκηνώσεις των νέων, πολλούς χώρους που απασχολούν πολλούς ανθρώπους, αλλά σκορπίζουν τη διακονία σε πολύ περισσότερες. Γι’ αυτό, λοιπόν, ευχαριστώ σήμερα με την ευκαιρία της συνάντησης και προχωράμε μαζί».

Θάνος Πλεύρης: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε και για την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε. Το ένα σκέλος ήταν να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία για την αρωγή της μέχρι τώρα, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και στην προσπάθεια να πειστεί όλο και περισσότερος κόσμος για το ότι ο εμβολιασμός θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Επιπλέον, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με κοινωνικές πρόνοιες, όσο και με πρόνοιες που σχετίζονται με την Υγεία και συνεπικουρούν την Πολιτεία και κανονίσαμε να επισκεφτούμε αυτές τις δομές, έτσι ώστε και εμείς οι ίδιοι να συμβάλλουμε ως Πολιτεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε και για ευρύτερα θέματα, καθώς και να έχουμε και μια πνευματική συζήτηση.

Το Υπουργείο θα προσπαθήσει να συμβάλλει και να βοηθήσει την Εκκλησία στο έργο της και αντιστοίχως η Εκκλησία, όπως πάντοτε, συνδράμει την Πολιτεία και θέλουμε να δείξουμε ότι και στο κομμάτι της πανδημίας, μαζί η Εκκλησία με την Πολιτεία, θα βοηθήσουμε τον κόσμο, τους πολίτες, ώστε να πάμε στην επόμενη ημέρα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή και θα είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία».

Αφήστε μια απάντηση