Ακρίβεια: Διπλασιάστηκαν οι τιμές στο ρύζι και στα ζυμαρικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακρίβεια: Διπλασιάστηκαν οι τιμές στο ρύζι και στα ζυμαρικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Από 40 έως και 100% έχει αυξηθεί η τιμή του ρυζιού εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της απαγόρευσης των εξαγωγών από τις χώρες που τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά.

Μια σειρά ανατιμήσεων, που τα έχουν κάνει απλησίαστα, έχουν υποστεί τα τρόφιμα που παραδοσιακά θεωρούνται προσιτά σε κάθε βαλάντιο. Το ρύζι και τα ζυμαρικά.

«Έχουν ακριβύνει τα πάντα. Ψώνιζα με ένα εικοσάρικο και τώρα θέλεις πενηντάρι και δεν σου φτάνει», δήλωσε ένας καταναλωτής.

Αφορμή ο πόλεμος στην Ουκρανία

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την γενικευμένη ξηρασία, οι ανατιμήσεις στα δύο αυτά είδη που απαρτίζουν την καθημερινή μας διατροφή, καλπάζουν.

Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο -και ανάλογα με την ποικιλία- η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε από 50 έως και 100% και των ζυμαρικών, μεσοσταθμικά, 25,5%.

Πολύ πιο δύσκολη αναμένεται η ερχόμενη χρονιά, καθώς μεγάλες χώρες που είναι παραγωγοί ρυζιού έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές, ενώ το ελληνικό ρύζι, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι παραγωγοί, φτάνει στον καταναλωτή με… διπλό και τριπλό «καπέλο».

Πιο συγκεκριμένα και ανάλογα με την ποικιλία, η τιμή παραγωγού το 2021 κινήθηκε από 0.45-0.55€/kg και το ρύζι στα ράφια το 2022 έφτασε μέχρι 1,5-2€/kg.

Αντίστοιχα, το 2022 οι παραγωγοί πούλησαν 0,45-0.55€/kg και στα σούπερ μάρκετ η τιμή του ρυζιού σήμερα κυμαίνεται 3,8-4,20€/kg.

Ξεκινά η συγκομιδή του ρυζιού

Φέτος, οι ρυζοπαραγωγοί προβλέπουν ότι θα πουλήσουν τη σοδειά τους από 0,67-70€/kg.

«Εάν υπολογίσετε μέσα τα υποπροϊόντα, το φλοιό, το κέρδος του ορυζόμυλου, καθίστε και βρείτε ποιος είναι αυτός, ο οποίος βάζει την τιμή ‘’καπέλο’’ δύο και τρεις φορές επάνω και ποιος είναι αυτός ο οποίος κερδίζει στην πραγματικότητα. Όταν κάποιος δεν έχει να φοβηθεί κάτι το μόνο που ζητάει είναι ελέγχους. Αυστηρούς ελέγχους. Πρώτα να ξεκινήσει από εμάς και μετά να πάει σε όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε ο πρόεδρος Α΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζαράς.

Η συγκομιδή του ρυζιού ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Το σκληρό σιτάρι, μετατρέπεται σε δυσεύρετη πρώτη ύλη των ζυμαρικών λόγω και της ξηρασίας στην Ευρώπη. Οι διεθνείς πιέσεις έχουν ήδη διαμορφώσει την πρώτη εικόνα: φέτος όλοι- από τον παραγωγό έως και τον έμπορο- θα πουλήσουν πιο ακριβά από κάθε άλλη φορά.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση