Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια – Εκλογές ζητά ο Τσίπρας, στους δρόμους οι αγρότες (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια – Εκλογές ζητά ο Τσίπρας, στους δρόμους οι αγρότες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να μειωθεί το βάρος των ανατιμήσεων που σηκώνουν τα νοικοκυριά.

Η ακρίβεια, πάντως, πυροδοτεί σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τη Νίκαια, προσφυγή στις κάλπες και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλάει για προσκόλληση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες εποχές.

«Δύσκολα» ήταν η πρώτη λέξη στο στόμα των καταστηματαρχών και των εμπόρων στην αγορά της Νίκαιας κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας ρωτούσε για το κόστος λειτουργίας και την ακρίβεια.

Η κυβέρνηση να πάψει να παίζει τον τροχονόμο των καρτέλ που κρατούν ψηλά την τιμή του ρεύματος ανέφερε ο κ. Τσίπρας ζητώντας διέξοδο με εκλογές γιατί η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και να μειώσει ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα.

«Εκλογές που θα δώσουν μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Που θα κάνει από την πρώτη μέρα πράξη αυτά τα μέτρα, που θα μπορέσουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η εποχή που ο κ. Τσίπρας παρουσιαζόταν σαν τον Χουντίνι της πολιτικής, που υποδυόταν πως είχε μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Παραμένει προσκολλημένος στην εποχή πριν από το 2015, την εποχή των εύκολων ψευδών υποσχέσεων» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παράθυρο για μείωση ΦΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και απαλλαγής από την επιστρεπτέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

«Όλα τα αφήνω ανοιχτά και όλα τα αφήνω ανοιχτά γιατί ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανάλογα με την εξέλιξη, την πορεία των πραγμάτων»

Βγήκαν και τα τρακτέρ
Αγρότες της Θεσσαλίας κατευθύνονται στο μπλόκο της Νίκαιας. Δύο κλούβες της αστυνομίας και δυνάμεις ΜΑΤ τους φράζουν το δρόμο λίγο πριν παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό.

Το μπλόκο της Νίκαιας θα είναι και πάλι το επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων με τους αγροτικούς συλλόγους να κινητοποιούνται από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα.

Τις επόμενες ώρες οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, μπλόκα θα στηθούν και σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο ενώ ήδη κινητοποιήσεις γίνονται και στη Δυτική Ελλάδα μέχρι το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στη Δυτική Μακεδονία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός μπροστά στο κύμα ακρίβειας στα αγροτικά εφόδια και στο αυξημένο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος με 50 εκατ. ευρώ, τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13 και επιδότηση με 7% επι του τζίρου των κτηνοτρόφων, την μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα από 24 στο 13% και επιτάχυνση της επιστρφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι με αποσπασματικά μέτρα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μπαλώματα δεν μπορεί να ασκηθεί αγροτική πολιτική» συμπλήρωσε ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς.

«Πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τώρα εξειδικεύονται. Οι βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας μας έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα» συμπλήρωσε το ΚΚΕ.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση