Προ των πυλών τα πρωτοβρόχια
Ερχεται με φόρα το Φθινόπωρο, φέρνοντας μαζί του και τα πρωτοβρόχια από την Παρασκευή και μετά.
Ιδού η πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου, Νίκου Καντερέ:
«Την Τετάρτη (24/9) και την Πέμπτη (25/9) περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με το θερμόμετρο να φτάνει ακόμη και τους 33 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή (26/9) θα έχουμε τα προεόρτια, με τις πρώτες έντονες συννεφιές, και στη συνέχεια ένα βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από τη Γαλλία προς την Ιταλία και την κεντρική Μεσόγειο, επηρεαζόμενο και από τα ζεστά νερά του Λιβυκού Πελάγους, θα δώσει από το Σάββατο τα πρώτα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο, το Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο. Την Κυριακή αυτό το σκηνικό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».
Όσον αφορά την Αττική, σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, το διήμερο Δευτέρας-Τρίτης αναμένονται βροχές και πιθανότατα τοπικές καταιγίδες. Ωστόσο, όπως τονίζει, «είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η όλη διαταραχή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο είναι φορτισμένη η ατμόσφαιρα πάνω από τον ελλαδικό χώρο και, γι’ αυτό, απαιτείται παρατήρηση μέρα με τη μέρα, αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί».
«Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι, όσον αφορά τη θερμοκρασία, η πτώση θα είναι αισθητή, της τάξεως των 6 έως 10 βαθμών. Επομένως, το μπουφάν και η ζακέτα -κυρίως προς τη βόρεια Ελλάδα- θα είναι απαραίτητα, καθώς οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι μονοψήφιες», σημειώνει ο πρώην διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ.
Και καταλήγει: «Από την Τρίτη (30/9) και έπειτα, το σκηνικό δείχνει να βελτιώνεται. Επιβεβαιώνεται, όμως, ο κανόνας που θέλει τον Σεπτέμβριο να δίνει τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Και οι πρώτες μέρες του Οκτωβρίου αναμένονται με καλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το φθινόπωρο είναι μπροστά μας».











