“Δράση Πολιτών” με αφορμή του κλείσιμο του Νηπιαγωγείου: ” Θα μας βρείτε κάθετα αρνητικούς απέναντί σας”
Επιστολή της “Δράσης Πολιτών” του Γιώργου Χατζηβαλάση με αφορμή το κλείσιμο του 1ου Νηπιαγωγείου Περαίας.
Διαβάστε αναλυτικά:
“Η ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, με αφορμή το κλείσιμο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Περαίας έστειλε στον Δήμαρχο, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων την ακόλουθη επιστολή.
Παίρνοντας αφορμή από το κλείσιμο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Περαίας και μέχρι πρότινος χαρακτηρισμένου ως 1ου Νηπιαγωγείο Περαίαςθα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις και προτάσεις, γραπτές, αφού ο χρόνος που δίνετε στα Δημοτικά Συμβούλια είναι στενός και περιορισμένος.
Αναφέρθηκε ότι τα νηπιαγωγεία του Δήμου μας, τα οποία στο σύνολο ή στην πλειονότητα τους είναι από προκάτ κατασκευές «βρίσκονται σε άριστη κατάσταση». Αυτό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ανακριβές καθώς, εάν σήμερα που είναι κλειστές οι μονάδες, επιχειρούσε κάποιος να μπει στους χώρους τους, η πρώτη και έντονη αίσθηση που θα είχε, θα ήταν αυτή της μούχλας. Άλλωστε αυτή είναι και μία από τις παρατηρήσεις των Διευθυντών και παιδαγωγών που δραστηριοποιούνται στα εν λόγω προκάτ κτήρια.
Τα κτήρια αυτά έκαναν την εμφάνισή τους μετά τον σεισμό του 1978 και επιβλήθηκαν ως προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που παρουσιάστηκαν σε σχολικά κτήρια την εποχή εκείνη, η οποία μισό αιώνα μετά έχει γίνει κανονικότητα!!! Στις συγκεκριμένες κατασκευές, λόγω του ότι είναι από σκέτο μπετόν (σκυρόδεμα), κατά τους χειμερινούς μήνες και με τη διαφορά της εξωτερικής με την εσωτερική θερμοκρασία, δημιουργείται από την υγρασία του εσωτερικού περιβάλλοντος μούχλα, που παρατηρείται κυρίως στα δοκάρια του μπετόν, ψηλά και περιμετρικά.
Η μούχλα είναι ένας μύκητας, ο οποίος ευθύνεται για μία σειρά ανεπιθύμητων και επιβλαβών για την υγεία μας αλλεργιών και λοιμώξεων, όπως:
– Αλλεργική ρινίτιδα
Πρόκειται για μια αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει έναν στους πέντε ανθρώπους και προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων που δημιουργεί η μούχλα.
– Λοιμώξεις του αναπνευστικού
Παιδιά με ευαισθησίες στο αναπνευστικό τους σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιβλαβείς επιδράσεις της έκθεσης σε μούχλα. Είναι πιθανές διάφορες μολύνσεις των πνευμόνων, όπως η ασπεργίλλωση. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα θυμίζουν αλλεργία, όμως η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη εάν το μικρόβιο φτάσει στα νεφρά, την καρδιά ή ακόμα και τον εγκέφαλο.
– Άσθμα
Ακόμα κι αν η υγεία των παιδιών είναι σε πολύ καλά επίπεδα, η διαρκής έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση άσθματος.
Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι η μούχλα επεκτείνεται συνεχώς και το απλό βάψιμο είναι τελείως προσωρινή και βραχέως χρόνου λύση. Ακόμη και τα αντιμουχλικά προϊόντα δεν παρέχουν οριστική λύση, διότι έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα των συγκεκριμένων κτηρίων είναι οι εξωτερικές θερμοπροσόψεις (κέλυφος), το οποίο -πέρα από τη λύση που θα δώσει στο παραπάνω σημαντικό πρόβλημα για την υγεία των μικρών μαθητών μας- θα επιφέρει και σημαντική εξοικονόμηση κόστους στην κατανάλωση ενέργειας.
Τα παλαιά παραδοσιακά κτήρια, όπως: το 1ο & 2ο Δημοτικά Επανομής, το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοχωρίου (και τα δύο κτήρια), το παλαιό κτήριο του Δημοτικού Ν. Επιβατών, αλλά και αυτό του 1ου Νηπιαγωγείου Περαίας, ως εμβληματικά κτήρια του Δήμου μας, χρήζουν άμεσης συντήρησης, κυρίως με ανακατασκευή των σκεπών τους (υγρομόνωση, θερμομόνωση και αντικατάσταση κεραμιδιών), που θα τα διασφαλίσει από οποιαδήποτε περαιτέρω διάβρωση τα ταβάνια και την τοιχοποιία τους. Δεδομένου ότι τα κτήρια αυτά έχουν φαρδιά λιθοδομή, με τις παραπάνω ενέργειες θα καταστούν αξιόπιστα και θα εξασφαλιστεί η λειτουργία τους για πολλές ακόμη δεκαετίες.
Ο χρόνος εκτέλεσης ενός εξ αυτών ως έργου, δεν υπερβαίνει τον μήνα και εάν δρομολογηθούν, άνετα μπορούν να ανακατασκευαστούν εντός των θερινών μηνών.
Η παράταξή μας “ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ” προτείνει τα παραπάνω, αφ’ ενός μεν για την αναβάθμιση των Σχολικών Μονάδων, που στεγάζονται στα παραδοσιακά κτήρια του Δήμου μας, αφ’ ετέρου δε για να προλάβουμε τυχόν περαιτέρω προτάσεις για συμπτύξεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, που ανιχνεύουμε στις προθέσεις σας και στις οποίες θα μας βρείτε κάθετα αρνητικούς απέναντί σας”