Χρυσάφης: “Δεν πρέπει να γίνει πολυτέλεια ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων”

Χρυσάφης: “Δεν πρέπει να γίνει πολυτέλεια ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων”

Πικρός θα είναι ο καφές με τις επερχόμενες αυξήσεις που προβλέπεται να μπουν στους καταλόγους των καταστημάτων. Βασική αιτία; Οι συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή της πρώτης ύλης.

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανάσιος Χρυσάφης, ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης: «Με την τιμή της πρώτης ύλης (του μη καβουρδισμένο, μη επεξεργασμένου) καφέ να αυξάνεται συνεχώς, είναι λογικό να μετατοπίζουμε την αύξηση στον καταναλωτή. Η λειψυδρία στο Βιετνάμ, οι συνεχόμενες πειρατείες στην Ερυθρά Θάλασσα, η τρομερά μεγάλη αύξηση της τιμής στην ποικιλία ρομπούστα και η μεγάλη ζήτηση του πιο δημοφιλούς ροφήματος στο κόσμο, είναι κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν τις εταιρείες επεξεργασίας καφέ να κάνουν αυξήσεις έως και 35% τα τελευταία 5 χρόνια. Πάνω σε όλα αυτά ήρθε και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του καφέ (3 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ) για να κάνει ακόμα πιο ακριβό το καθημερινό μας ρόφημα.
Είναι λογικό ένα μεγάλο μέρος από της αύξησης να το μετατοπίζουμε στο πελατολόγιο μας για να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Και δεν είναι μόνο ο ακριβός ο καφές είναι και οι αυξήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα αναλώσιμα υλικά (πχ χάρτινα ποτήρια καλαμάκια κτλ ) που χρειάζεται ένα μαγαζί για να είναι λειτουργικό.
Και φυσικά είναι και το ενεργειακό κομμάτι που μας απασχολεί όλους μας, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι υποχρεώσεις των καταστημάτων και με την ψηφιακή κάρτα. Εκτιμούμε πως θα δούμε μέσα στη χρονιά αυξήσεις της τάξεως των 50 λεπτών σε κάθε ρόφημα στο τραπέζι. Και θα δούμε τον freddo να πάει στα 4 ευρώ το ελάχιστο. Βέβαια πάντα οι τιμές εξαρτώνται ανά περιοχή, τι ενοίκιο δίνει ο ιδιοκτήτης, πού απευθύνεται κλπ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το καφέ μας σε νορμάλ για την εποχή μας τιμή!». Συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να γίνει «πολυτέλεια το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων. Ξέρουμε πως στη χώρα μας υπάρχει μια άλλη κουλτούρα για τον καφέ. Δεν πάμε απλά να πιούμε αυτό το ρόφημα. Είναι μια διαδικασία, μια ευκαιρία για συνάντηση, για συζητήσεις, επικοινωνία».

Ο κ. Χρυσάφης είπε πως πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ από 24% που είναι σήμερα στο 13%, ενώ εξήγησε πώς η τιμή αυξάνεται με τον ειδικό φόρο. «Σκεφτείτε πως αν έχουμε πχ 20 ευρώ το κιλό καφέ με τον φόρο που πάει στα 3 ευρώ το κιλό, η τιμή θα ξεκινήσει από τα 24 ευρώ…», μας είπε .
Στο αν ο κόσμος έχει εκφράσει παράπονα για τις αυξήσεις που ήδη έχουν μπει ή σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα ο ίδιος σχολίασε πως «κάποιοι κάνουν παράπονα και γκρινιάζουν. Άλλοι όμως καταλαβαίνουν πως όλο αυτό είναι μια αλυσίδα: ο έμπορας θα ανεβάσει την τιμή στον αντιπρόσωπο, εκείνος στο κατάστημα και το κατάστημα στον πελάτη».

Περισσότερα take away – ψιλικατζίδικα

Αναφορικά με τον αριθμό των καταστημάτων εστίασης σχολίασε πως μπορεί να φαίνεται ότι «είχαμε 500 καταστήματα παραπάνω μέσα στη χρονιά που πέρασε, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά είναι ψιλικατζίδικα που πωλούν take away καφέ παράλληλα. Μέσα στο ’24 είχαμε και 300 καταστήματα που έκλεισαν. Πολύ φοβάμαι πως η χρονιά που αρχίζει θα έχει περισσότερα λουκέτα λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Οι εισφορές και τα ασφάλιστρα έχουν ανεβεί και κάθε μέρα που περνά βλέπουμε να αλλάζουν οι τιμές των προϊόντων. Παράλληλα και ο δήμος ανέβασε τα δημοτικά τέλη. Πόσο να αντέξει ένας επιχειρηματίας; Θα πρέπει να μετακυλήσει το κόστος».
Πηγή:typosthes.gr